fbpx Skip to main content
Cannabis is al decennialang een integraal onderdeel van de Nederlandse cultuur. In de jaren zestig werd Nederland een broeinest voor cannabisactivisme, wat leidde tot de oprichting van zaadbanken – plaatsen om cannabisgenetica op te slaan en te delen [2]. De Nederlandse coffeeshops staan ​​bekend om hun open verkoop van cannabis [1]. Maar wat is de relatie tussen 420 en wiet in Nederland?

Wat is 420?

420 is een internationaal fenomeen geworden onder cannabisgebruikers. Het wordt beschouwd als de “nationwide toking hour”, waarbij mensen om 16:20 uur (4:20 pm) samenkomen om wiet te roken [1]. De oorsprong van 420 is niet helemaal duidelijk, hoewel er verschillende theorieën bestaan. Een populaire theorie is dat 420 verwijst naar een Californische groep tieners die in de jaren zeventig na schooltijd samenkomen om wiet te roken [1].

De relatie tussen 420 en wiet in Nederland

In Nederland is 420 niet zo’n groot fenomeen als in andere delen van de wereld. Dit komt omdat cannabis hier al decennialang gedoogd wordt en mensen niet hoeven te wachten op een bepaalde tijd om het te consumeren [1]. Bovendien zijn de coffeeshops in Nederland de hele dag open. Dus mensen kunnen op elk moment van de dag wiet kopen en gebruiken [3].

Het gedoogbeleid van Nederland heeft ervoor gezorgd dat het land relatief lage percentages heeft van problematisch druggebruik en verslaving. Daarnaast hebben de coffeeshops in Nederland ervoor gezorgd dat er geen straathandel is, wat de straten veiliger maakt [1].

De Theorieën Achter 420

Er bestaan verschillende theorieën over de oorsprong van 420. Sommige van deze theorieën zijn vergezocht, andere zijn gebaseerd op feiten. In dit hieronder zullen we een aantal van deze theorieën over de betekenis van 420 onderzoeken.

Theorie 1: De Politiecode

Een van de meest gehoorde theorieën is dat 420 de code is die de Amerikaanse politie gebruikt om een ​​marihuana gerelateerd misdrijf te melden. Deze theorie heeft zijn oorsprong in Californië in de jaren ’70. Een groep tieners uit San Rafael gebruikte de term als code om naar cannabis te verwijzen, om te voorkomen dat hun ouders of leraren het zouden begrijpen. Ze zouden op een bepaald moment een flyer hebben gevonden waarin werd gezegd dat 420 de politiecode was voor marihuana gerelateerde misdrijven.
Hoewel deze theorie populair is, is er geen enkel bewijs dat de politie de code 420 daadwerkelijk gebruikt. Daarnaast zou de politie geen code gebruiken die openlijk bekend is bij het publiek, omdat dit zou betekenen dat ze hun eigen onderzoek in gevaar zouden brengen. Dus, hoewel deze theorie veel wordt genoemd, lijkt het onwaarschijnlijk dat het waar is.

Theorie 2: De Tijd Van Het Roken

Een andere theorie stelt dat 420 de perfecte tijd is om te roken. Volgens deze theorie is 4:20 pm het ideale moment om cannabis te roken, omdat het dan net na het werk/school is en voor het avondeten. Sommige mensen beweren ook dat 4:20 am de beste tijd is om te roken. Omdat het dan nog vroeg genoeg is om de rest van de dag te genieten.
Echter is de meest waarschijnlijke theorie dat het begon in de jaren ’70 in Californië, Verenigde Staten. Een groep tieners van San Rafael High School zou in 1971 samenkomen om wiet te roken om 16:20 uur. De reden waarom ze dit deden, is omdat ze elke dag om 15:30 uur klaar waren met school en genoeg tijd hadden om thuis te komen, een joint te rollen en dan om 16:20 uur bij elkaar te komen om te roken. Dit werd een dagelijkse gewoonte en de term “420” werd al snel gebruikt als code om te verwijzen naar wietrokers of om af te spreken om te roken. Het duurde niet lang voordat deze term zich verspreidde onder wietrokers.

Theorie 3: Een Nummer Van Bob Dylan

Een andere theorie is dat 420 verwijst naar een nummer van Bob Dylan. Bob zou het nummer “Rainy Day Women # 12 & 35” hebben geschreven, waarin de tekst “Everybody must get stoned” voorkomt. De theorie stelt dat als je 12 en 35 bij elkaar optelt, je 47 krijgt. Als je dan de decimale punt weglaat, krijg je 4:20.
Hoewel dit een interessante theorie is. Lijkt het onwaarschijnlijk dat dit de ware betekenis van 420 is. Bob Dylan heeft zelf nooit gezegd dat het nummer verwijst naar cannabis en de cijfers lijken erg ver gezocht.

Conclusie

Het gebruik van 420 in relatie tot wiet roken in Nederland lijkt vooral te worden gebruikt als een internationaal symbool van de cannabisgemeenschap. In Nederland wordt de dag niet zo gevierd als in andere delen van de wereld. En er zijn geen specifieke evenementen of bijeenkomsten die worden georganiseerd ter ere van 420. Niettemin is het gebruik van de term wijdverbreid en blijft het een belangrijk symbool in de cannabisgemeenschap.

Leave a Reply