fbpx Skip to main content

Hur ser Nederländernas cannabishistoria ut?

Idag röks det mycket ogräs och ogräs kan en dag bli helt legaliserat i vårt land. Men visste du att cannabisens historia också är mycket imponerande?

Ogräs har använts i tusentals år. Vi vet med säkerhet att ogräs redan användes som medicin i Asien för 2500 år sedan. Men under arkeologiska upptäckter görs ibland utgrävningar som tyder på att cannabis har använts mycket längre.

Ogräs var en av de första växterna som odlades av människor

Det sägs att föregångarna till de moderna cannabisväxterna var en av de första växterna som odlades av människor. Det är dock inte säkert att växten också användes för att bli hög på den tiden.

Hampaväxter användes till exempel för att göra damm, men också till mat. Det finns bevis för att cannabis har använts för sina psykoaktiva effekter sedan åtminstone år 300 e.Kr.

För cannabisentusiasterna bland oss är det verkligen intressant att känna till gräsets historia.

När blev gräset så populärt?

Ogräs har använts väldigt länge, men har ogräs alltid varit så populärt och allmänt accepterat? Cannabis spreds enormt under 1700- och 1800-talen. Detta berodde delvis på att europeiska bosättare invaderade områden där cannabis användes hårt. Weed blev verkligen populärt i väst på 1960-talet. På den tiden började hippiekulturen också bli mycket populär. Strax efter det började kriget mot drogerna på riktigt. Både hippiekulturen och kriget mot drogerna är mycket viktiga delar av marijuanas historia.

Den holländska toleranspolitiken

I början av 1970-talet började den holländska regeringen skilja på mjuka droger och hårda droger. 1976 fastställdes att marijuana skulle tolereras trots förbudet. Sedan dess har användningen av cannabis i Nederländerna alltid tolererats. I Nederländerna är vi så bekanta med toleranspolitiken att numera ingen blir förvånad om en joint röks någonstans. Nederländerna har också spelat en viktig roll i cannabishistorien.

Polisen vidtar åtgärder mot handeln med ogräs och kommersiell odling av ogräs i Nederländerna. Endast kaféer får lovligt sälja ogräs, förutsatt att de uppfyller vissa villkor. Kaféer tvingas därför samarbeta med kommersiella odlare som ses som kriminella av rättsväsendet.

Legaliseringen av cannabis (historia)

Nederländerna var länge känt som ett progressivt land när det kom till ogräs på grund av den holländska toleranspolitiken. Flera länder har nu gått om oss. Till exempel, 2013 blev Uruguay det första landet som officiellt tillåtit användning av marijuana. Från och med 2018 är fritidsanvändning av cannabis också laglig i Sydafrika, Kanada och Georgien. Från samma år legaliserade Luxemburg cannabis för medicinskt bruk. Det finns även delstater i USA där det nu är tillåtet att odla, handla och använda ogräs. Om några år kommer det kanske också vara lagligt med ogräs att odla och handla i Nederländerna. Detta skulle vara ytterligare ett viktigt steg för historien om cannabis i vårt land.
Och var ska det sluta, Det är klart att något måste förändras, men jag tror inte att någon vet åt vilket håll det kommer att falla än…..

Köp dina egna cannabisfrön här! 420 Dutch Highlife Webshop

Du kan också komma i kontakt med dina andra cannabisfans via: 420 Dutch Highlife a Cannabis Community