Skip to main content

Cannabis: wat is het?

Wiet en hasj komen van een cannabisplant ofwel een wietplant. De belangrijkste werkzame stoffen in cannabis, hasj of wiet, zijn THC, CBD , CBG, CBC & CBN op het moment. De cannabisplant bevat wel honderden actieve stoffen genaamd cannabinoiden.

De meeste cannabinoiden zitten in de trichomen van een vrouwelijke plant. Die hars zit op hele kleine haartjes die je, als je goed kijkt, op de bladeren en op de toppen kunt zien zitten. Wiet krijg je door de bloemtoppen van de plant netjes te knippen en te drogen en wanneer het lang genoeg gedroogd is te verkruimelen. Het ziet eruit als groene theeblaadjes. Vandaag de dag in allerlei mooie kleuren. Hasj krijg je door de bloemtoppen te drogen en daarna te zeven. Er zijn meerdere manieren om hasj te maken. De marokaanse manier is.

De harsbolletjes vallen door het kloppen dan van de haartjes af. Deze bolletjes worden samengeperst tot plakken die donkerbruin tot zwart van kleur zijn.

Hoeveel thc zit er in wiet en hasj?

De hoeveelheid werkzame stof in hasj en wiet loopt nogal uiteen. Buitenlandse wiet bevat meestal minder THC dan de wiet die in Nederland gekweekt is. Nederlandse wiet bevat meestal zo’n. Het gemiddelde THC-percentage in de als sterkst verkochte nederwiet verschilt significant van dat van de meest populaire nederwiet (17,0% versus 14,6%). De meeste nederwiet die in coffeeshops verkocht wordt bevat tussen de 15 en 20% THC.

Wiet wordt onder vele soortnamen verkocht zoals Skunk, Orange Bud, White Widow het assortiment groeit en groeit maar door er zijn vandaag de dag zoveel mooie verschillende soorten.

Hasj en wiet worden meestal gerookt. Het wordt dan vermengd met tabak (Europa) en gerold tot een stickie of joint. Wiet en hasj worden ook wel puur gerookt. In het algemeen geldt dat hoe meer THC de wiet bevat, hoe duurder het is. Van een gram worden ongeveer 2 à 3 jointjes gemaakt.

Cannabis: wat doet het?

Het effect verschilt per soort heel erg. Meestal krijgt iemand een ontspannen, zorgeloos gevoel. De spieren verslappen waardoor de ledematen zwaar aanvoelen. Het is als of er stenen in zitten. Dit gevoel wordt ook wel ‘stoned zijn’ genoemd.
Het concentratievermogen verandert ik ben zelf een adhd’r en zonder wiet geen concentratie. Iemand kan zich bijvoorbeeld heel goed concentreren of focussen op een detail, maar niet langer op het totaal. De waarneming verandert ook. Men ziet kleuren intenser en hoort de muziek anders. Logisch nadenken kan moeilijker zijn of juist een stuk aangenamer. Iemand kan een eet kick en een lachkick krijgen. Onder invloed functioneert ook het kortetermijngeheugen slechter. Dingen die net gezegd zijn vergeet iemand weer alzheimer light voor stoners.

Als je hasj of wiet rookt begint het vrijwel direct te werken en na 2 tot 4 uur vermindert het effect weer. wanneer je wiet of hasj eet kan het een tijd duren voor het gaat werken +- 60 minuten en soms meer. Hasj en wiet worden ook wel gegeten in bijvoorbeeld een cake (spacecake). Bij eten zijn de effecten vaak heftiger en duren ook veel langer en is moeilijker te doseren vind ik zelf.

Cannabis: hoe herken ik het gebruik?

Als iemand hasj of wiet rookt is dat meteen te herkennen aan de sterk herkenbare kruidige geur. Die vrij komt door het verbranden van wiet of hasj

Onder het genot van een lekker rokertje

Suffig/loom of juist opgewekt
Giechelig
lichamelijke vraag naar suiker
Oogwit is rood doorlopen bij beginners
Je heb soms last van de minder leuke dingen die vergeet je gelijk. Vooral dingen die net gebeurd of gezegd zijn, zijn zo weer vergeten bij dagelijks gebruik.

Verwaarlozing school, werk, sport en vrienden licht op de loer als je niet gedisciplineerd bent.

Cannabis: motieven

Jongeren kunnen om positieve redenen blowen of om negatieve redenen.

Positieve redenen

Gezelligheid, Het lekker vinden om rust te hebben in je lichaam
Meer van muziek genieten onder het genot van een dikke jonko
Zich ontspannen voelen in combinatie met een dikke toeter

Negatieve redenen

Niet aan problemen hoeven te denken
Spanningen kwijtraken
Niet kunnen slapen et cetera.

Blowt jouw kind om negatieve redenen dan is de kans dat hij met blowen minder in de problemen zal komen dan cocaïne zal gebruiken.

Cannabis: hoeveel jongeren gebruiken?

Middelengebruik in 2019

Van de 12- t/m 16-jarige scholieren heeft 47 procent weleens alcohol gedronken, 17 procent heeft weleens gerookt, 10 procent heeft weleens cannabis gebruikt en 2 procent heeft ervaring met XTC. Het gebruik van deze middelen in de afgelopen maand ligt flink lager. Jongens hebben vaker ervaring met het gebruik van deze middelen dan meisjes.

Risico’s

Jongeren zijn gevoeliger voor informatie over de kortetermijnrisico’s dan de langetermijnrisico’s. In een gesprek kun je als ouder dus beter aandacht aan de kortetermijn- dan aan de langetermijnrisico’s besteden. Ik denk maar zo er is nog nooit iemand dood gegaan door cannabis gebruik. Dat kunnen we van alcohol, cocaine, speed of andere gekke drugsen niet zeggen #One_Love

Kortetermijnrisico’s

Als iemand onder invloed van wiet functioneert het kortetermijngeheugen minder goed. Het logisch denken gaat minder goed af en je vergeet dingen gemakkelijker je maakt overal sneller een lolletje van. De combinatie hasj en wiet en werken of school is dan ook niet verstandig als je hier niet normaal mee kan omgaan. Wij zullen nooit advieseren drugs te gebruiken op school of werk!
Hasj & wiet kan soms verkeerd vallen wanneer je suiker spiegel laag is in je lichaam of wanneer je het combineert met alcohol. Iemand kan zich ziek of angstig voelen
Begint iemand onder de 16 jaar, dan is er een grotere kans op slechte schoolprestatie pubers kijken vaak het leven door een roze zonnebril je zal je kinderen moeten sturen!
Ik weet als geen andere hoe het leven is wanneer je niet gestuurd word door je vader of je moeder
Ongeveer 10% van de jongeren die begint met blowen gaat dagelijks blowen.

 

Langetermijnrisico’s

Hasj en wiet kunnen schadelijk zijn voor je longen warneer je vervuilde wiet gebruikt, De tabak waar je het mee rookt is zo ie zo een killer voor je longen. Bij roken komt teer en koolmonoxide vrij. Teer is schadelijk voor de longen. Koolmonoxide draagt bij aan de verslechtering van de vaatwanden.
Gebruik van hasj of wiet als middel om even geen last te hebben van problemen kan een negatieve invloed hebben op de persoonlijke ontwikkeling van je lichaam. Gebruikers merken soms na jaren dat ze in het leven niets zijn opgeschoten en aan de oplossing van hun problemen niet toegekomen zijn.

Lichamelijke afhankelijkheid treedt nauwelijks op. Iemand heeft niet meer nodig om het effect nog te voelen. Wel zie je dat mensen soms de hele dag stoned willen zijn. Dat betekent dat als de hasj of wiet uitgewerkt is onmiddellijk weer een nieuwe joint opgestoken wordt.

 

Gebruiken we zelf ook cannabis?

Zelf gebruik ik wiet tegen zenuwpijnen en nuttig ik het heel de dag. Je lichaam went er aan na een paar weken en dan kom je op een niveau dat je eigenlijk niks meer merkt kwa “stonend zijn”
Zelf ervaar ik een stonend gevoel als een niet fijn gevoel, Ik blijf graag scherp en doe graag me dingen die ik moet doen. Ik neem elke keer een paar hijsjes en ga weer verder met wat ik aan het doen ben.

Bij stoppen kunnen lichte onthoudingsverschijnselen optreden als: rusteloosheid, prikkelbaarheid en slecht slapen (met erg intense dromen). Ik ga zelf veel naar het buitenland en blow dan niet ik leef dan op pijn stillers en snachts merk ik wel dat ik lekker zweet als ik niet gerookt heb. Voor de rest heb ik nergens last van en kan ik gewoon me dingen doen. 99 van de 100 keer ben ik voor werk in het buitenland en functioneer ik gewoon normaal!

Van softdrugs naar harddrugs?

Er wordt nog steeds door een aantal mensen gedacht, dat jongeren die hasj of wiet gebruiken, later ook wel heroïne zullen gaan gebruiken. Dit is beslist niet waar. Als dat waar zou zijn, dan hadden we in Nederland veel meer heroïnegebruikers. Het aantal heroïnegebruikers is de laatste jaren juist sterk afgenomen, terwijl het aantal gebruikers van hasj en wiet is toegenomen mensen zien in dat cannabis zeer nuttig kan zijn voor het lichaam.

Risico’s verminderen?

13/14/15 jaar

Op 13/14/15-jarige leeftijd zal jouw kind leeftijdgenoten gaan tegenkomen die gaan experimenteren met drank en drugs. Jouw kind zal dan in feite moeten beslissen of hij al dan niet mee gaat roken. Het is goed om, voordat jouw kind in een dergelijke situatie komt, al een gesprek over drank en drugs gevoerd te hebben. Zelf zou ik eerlijk zijn naar me kinderen wat wel en wat niet goed voor je is.

Praten over drugs?

Het is belangrijk om in zo’n gesprek rekening te houden met eventuele motieven die jongeren kunnen hebben om te gaan gebruiken. Ze zijn nieuwsgierig en willen misschien graag bij hun vriendjes horen die ook gebruiken. Ze willen zich losmaken van thuis en eigen ervaringen opdoen. Belangrijk is ook om in een gesprek aandacht te besteden aan het ‘NEE’ kunnen of durven zeggen. Maak duidelijk dat jouw kind kan weigeren en dat echte vrienden dat ook van hem of haar zullen accepteren.

Gaan gebruiken voor je vrienden is het domste wat er is! Wees sterk NEE is NEE

In een gesprek mag je jouw mening over wiet geven. Maar ga niet uit van vooroordelen. Stel jezelf op de hoogte door informatie op te zoeken over cannabis. Verdiep je eerst voor dat je een oordeel trekt.

Net als bij alcohol en tabak kun je een regel stellen dat er voor 18 jaar geen cannabis wordt gebruikt. In ieder geval kun je verlangen dat er in huis niet wordt gerookt.

Als jouw kind toch gaat blowen wat dan?

Het kan zijn dat een dergelijke regel niet werkt en jouw kind toch cannabis gaat gebruiken. Je kunt dan proberen om met jouw kind er naar te kijken of het zijn/haar beslissing om te blowen of te blijven blowen je weet tenslotte de reden niet waarom er cannbis gebruikt word.
Probeer de afspraak te maken dat als jouw kind gaat blowen, hij/zij dat in ieder geval aan jou vertelt. Eerlijkheid is belangrijkste wat er is!

In het praten over drugs moet je ook ruimte geven aan de voor en na delen. Als je over de voordelen gesproken hebt, ontstaat er vanzelf een sfeer waarin je ook uitgebreid aandacht kunt besteden aan de nadelen en de risico’s. Vraag als je het over de nadelen hebt vooral naar de nadelen op korte termijn. Je kunt je kind laten zien hoe iemand er uit ziet voor het gebruik van desbtreffende drugs en na het gebruik van desbetreffende drugs.

Veilig gebruiken

Ik zou probere, als jouw kind toch gaat gebruiken, een aantal afspraken en regels over het gebruik te maken. Er is immers een verschil tussen gebruik en misbruik. Deze afspraken kunnen de risico’s van hasj en wiet gebruik dan beperken.

Bespreek de volgende gebruiksadviezen

Gebruik je omdat je het lekker vindt of omtrent je problemen
Gebruik matig. Maak afspraken over hoe en wanneer wel bijvoorbeeld het weekend.
Gebruik alleen in de vrije tijd en niet als je nog moet sporten/werken/studeren/naar school moet

Prijzen?

De gemiddelde prijs voor een gram wiet ligt rond de € 10 / 12.50 en voor een gram hasj ook rond €10 je hebt ook zeer dure wiet van 40 a 50 euro per gram.

Je haalt ongeveer 2/3/4 jointjes uit een gram licht aan hoeveel je er in doet.

Zou je nog een kijkje willen nemen in ons assortiment? Klik dan op 420 Dutch Highlife Webshop

Wil je gezellig kletsen met meer als 3000 andere stoners? Neem dan een kijkje in onze 420 Dutch Highlife a Cannabis Community

Leave a Reply