fbpx Skip to main content
Food for thought

De Helende Kracht van Shilajit: Een Natuurlijk Wonder

By July 17, 2023No Comments

In de wereld van natuurlijke remedies staat Shilajit bekend als een waardevol geschenk van Moeder Natuur. Deze donkere, harsachtige substantie, afkomstig uit de bergen, heeft eeuwenlang bewondering en respect gekregen vanwege zijn helende eigenschappen. In deze blog duiken we dieper in de helende kracht van Shilajit en ontdekken we waarom het wordt beschouwd als een natuurlijk wonder voor de gezondheid en het welzijn.

Wat is Shilajit?

Shilajit, ook wel bekend als “mineraalwas”, “steenolie” of “Mumijo” is een geconcentreerde harsachtige substantie die wordt gevormd door de samengeperste resten van planten en mineralen in de bergen, met name in de Himalaya, gedurende vele eeuwen. Het wordt vaak gevonden in rotsspleten en kloven en heeft een karakteristieke donkerbruine tot zwarte kleur. Shilajit zit boordevol voedingsstoffen, zoals fulvinezuur, humuszuren, mineralen en antioxidanten, die samen zorgen voor zijn helende eigenschappen.

Mumijo, shilajit, mumijo kopen, shilajit kopen

Ayurvedische geschiedenis van Shilajit

Shilajit heeft een rijke geschiedenis in de traditionele Ayurvedische geneeskunde. Het gebruik ervan dateert meer dan 3000 jaar terug en het wordt beschouwd als een van de meest kostbare natuurlijke remedies. In de oude Ayurvedische teksten staat Shilajit bekend als een “rasayana,” wat betekent dat het een verjongend en revitaliserend effect heeft op het lichaam en de geest. Het wordt vaak gebruikt om het immuunsysteem te versterken, de energie te verhogen, de vitaliteit te herstellen en het algehele welzijn te bevorderen.

Voedingsstoffen en antioxidanten

Een van de belangrijkste redenen waarom Mumijo als een natuurlijk wonder wordt beschouwd, ligt in zijn rijke voedingsprofiel. Het bevat meer dan 80 verschillende mineralen, waaronder ijzer, calcium, zink, magnesium en selenium, die essentieel zijn voor het functioneren van ons lichaam. Daarnaast zit dit natuurlijk wondermiddel boordevol antioxidanten, die kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en het voorkomen van cel beschadiging. Deze unieke combinatie van voedingsstoffen en antioxidanten draagt bij aan de helende kracht van Shilajit.

Ontgifting en zuivering met Mumijo

In de moderne wereld worden we blootgesteld aan verschillende toxines en verontreinigende stoffen die onze gezondheid kunnen schaden. Shilajit kan dienen als een krachtige ontgifter en zuiveraar van het lichaam. De fulvinezuur- en humuszuurcomponenten in Shilajit helpen bij het binden en verwijderen van schadelijke stoffen, zoals zware metalen en pesticiden, uit ons systeem. Hierdoor kan dit supplement bijdragen aan het herstellen van de balans in het lichaam en het bevorderen van een gezonde werking van organen en systemen.

Verjonging en anti-aging

Een van de meest opvallende aspecten van Shilajit is het vermogen om verjonging te bevorderen en het verouderingsproces te vertragen. Het wordt beschouwd als een natuurlijke adaptogeen, wat betekent dat het kan helpen bij het aanpassen aan stressvolle omstandigheden en het bevorderen van het algehele welzijn. Door het lichaam in balans te brengen, inclusief het harmoniseren van hormonen en neurotransmitters, kan Shilajit helpen bij het verminderen van de fysieke tekenen van veroudering en het behouden van een jeugdige vitaliteit.

Ondersteuning van het immuunsysteem met Shilajit

Het immuunsysteem speelt een cruciale rol bij het beschermen van ons lichaam tegen ziekteverwekkers en infecties. Shilajit kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem dankzij de antioxidanten en bioactieve stoffen die het bevat. Door het immuunsysteem te ondersteunen, kan Shilajit ons lichaam beter weerbaar maken tegen ziekten en ons helpen gezond te blijven.

Energie en vitaliteit

In de hedendaagse drukke levensstijl ervaren veel mensen vermoeidheid en een gebrek aan energie. Shilajit kan dienen als een natuurlijke energiebooster en het uithoudingsvermogen verhogen. Het helpt bij het stimuleren van de productie van adenosinetrifosfaat (ATP) – de primaire energiebron voor ons lichaam. Hierdoor kan Shilajit bijdragen aan het herstellen van energie, vitaliteit en algehele levenslust.

Conclusie

Shilajit is werkelijk een natuurlijk wonder met zijn brede scala aan helende eigenschappen. Vanwege de unieke samenstelling van voedingsstoffen, antioxidanten en adaptogene eigenschappen, kan het dienen als een waardevolle bondgenoot in onze zoektocht naar een gezonder en evenwichtiger leven. Van verjonging en vertraging van het verouderingsproces tot het versterken van het immuunsysteem en het stimuleren van energie, Shilajit heeft veel te bieden voor onze gezondheid en welzijn.

Let op: Raadpleeg altijd een gezondheidsdeskundige voordat je begint met het nemen van nieuwe supplementen, inclusief Shilajit, om ervoor te zorgen dat het veilig en geschikt is voor jouw individuele behoeften.

Bronnen:

  • Bhishagratna, K. L. (1998). Susruta Samhita. Varanasi, India: Chowkhamba Sanskrit Series Office.
  • Agarwal, S. P., et al. (2007). Shilajit: A Review. Phytotherapy Research, 21(5), 401-405.
  • Ghosal, S. (1990). Shilajit in Perspective. Oxford & IBH Publishing Co. Pvt. Ltd.
  • Pandit, S., et al. (2015). Shilajit: A Humble Natural Remedy for Age-Associated Disorders and Longevity. Ageing Research Reviews, 21, 83-93.
  • Carrasco-Gallardo, C., et al. (2012). Shilajit: A Natural Phytocomplex with Potential Procognitive Activity. International Journal of Alzheimer’s Disease, 2012, 674142.

Leave a Reply