Skip to main content
Edibles

De Voordelen van Shilajit: Voor een Gezond Leven

By June 14, 2023November 24th, 2023No Comments

In de afgelopen jaren is er een groeiende belangstelling ontstaan voor alternatieve geneeswijzen en natuurlijke supplementen. Een van de meest populaire en veelgeprezen supplementen is Shilajit, ook wel bekend als “de Veroveraar van Bergen” in de oude Indiase Ayurvedische geneeskunde. Shilajit is een donkerbruine tot zwarte substantie die wordt gewonnen uit de rotsen van bergachtige gebieden, met name in de Himalaya en de Altajgebergten. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in traditionele geneeskunde vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. In dit blog zullen we enkele van de belangrijkste voordelen van Shilajit bespreken en de bronnen die deze voordelen ondersteunen.

Verhoogt de energie en vermindert vermoeidheid

Een van de meest opmerkelijke voordelen van Shilajit is het vermogen om de energieniveaus te verhogen en vermoeidheid te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat Shilajit de mitochondriale functie verbetert, wat resulteert in een toename van de energieproductie in het lichaam (1). Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen die last hebben van chronische vermoeidheid of een gebrek aan energie.

Verbetert de hersenfunctie en cognitieve prestaties

Shilajit staat ook bekend om zijn vermogen om de hersenfunctie te verbeteren en de cognitieve prestaties te bevorderen. Het bevat verschillende bioactieve stoffen, zoals fulvinezuur en dibenzo-pyronen, die antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Deze stoffen kunnen helpen bij het beschermen van de hersenen tegen schade door vrije radicalen en ontstekingen, en kunnen de geheugenfunctie en het leervermogen verbeteren (2). Wil je graag een potje proberen? Klik hier 

Shilajit Montfoort, Shilajit Düsseldorf. Shilajit Lopik
Ondersteunt het immuunsysteem

Een gezond immuunsysteem is essentieel voor het behoud van de algehele gezondheid. Shilajit bevat verschillende mineralen, waaronder ijzer, koper, zink en selenium, die belangrijk zijn voor een goed functionerend immuunsysteem. Deze mineralen helpen bij de productie van immuuncellen en versterken de afweermechanismen van het lichaam (3).

Verbetert de hartgezondheid

Shilajit kan ook bijdragen aan een gezond hart. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van Shilajit kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de bloedlipideniveaus, zoals het verlagen van het LDL-cholesterol en het verhogen van het HDL-cholesterol (4). Deze effecten kunnen bijdragen aan een verminderd risico op hartaandoeningen.

Ondersteunt het hormonale evenwicht

Veel mensen hebben te maken met hormonale onevenwichtigheden, vooral bij het ouder worden. Shilajit kan helpen bij het ondersteunen van het hormonale evenwicht in het lichaam. Studies hebben aangetoond dat Shilajit de productie van testosteron kan verhogen, wat gunstig kan zijn voor mannen met een laag testosterongehalte (5). Bovendien kan het ook de balans bevorderen van andere hormonen, zoals oestrogeen en progesteron, bij vrouwen.

Het is belangrijk op te merken dat de voordelen van Shilajit niet alleen gebaseerd zijn op traditioneel gebruik, maar ook ondersteund worden door wetenschappelijk onderzoek. Verschillende studies hebben de positieve effecten van Shilajit op de gezondheid bevestigd. Hier zijn enkele van de bronnen die deze voordelen ondersteunen:

Verhoogt de energie en vermindert vermoeidheid

Verwijzing naar onderzoek: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23439798/
Verbetert de hersenfunctie en cognitieve prestaties:
Verwijzing naar onderzoek: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28829155/
Ondersteunt het immuunsysteem:
Verwijzing naar onderzoek: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22771318/
Verbetert de hartgezondheid:
Verwijzing naar onderzoek: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26261539/
Ondersteunt het hormonale evenwicht:
Verwijzing naar onderzoek: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31044845/

Hoewel Shilajit over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor de meeste mensen, is het altijd verstandig om met een zorgverlener te praten voordat je nieuwe supplementen aan je routine toevoegt, vooral als je al gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.

Conclusie

In conclusie, Shilajit is een waardevol natuurlijk supplement dat een breed scala aan gezondheidsvoordelen biedt. Van het verhogen van de energie en het verbeteren van de hersenfunctie tot het ondersteunen van het immuunsysteem en het bevorderen van een gezond hart, Shilajit kan een waardevolle aanvulling zijn op een gezonde levensstijl. Zorg er altijd voor dat je kiest voor hoogwaardige, zuivere Shilajit-supplementen en raadpleeg indien nodig een professional in de gezondheidszorg.

Referenties

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23439798/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28829155/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22771318/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26261539/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31044845/

Leave a Reply