Skip to main content

Loopt ‘t Nederlandse drugs gebruik echt uit de hand?

Toegenomen drugs gebruik, onder Nederlandse baart hulpverleners zorgen?

Hoe is het met het drugs gebruik gesteld onder de Nederlandse jongeren?

Hanneke de Jonge schreef eens over het drugs gebruik.

Jongeren gebruiken meer drugs en ook gebruiken ze met een andere reden. Waar het vóór corona ging om de lol, roken ze nu tegen de verveling, eenzaamheid en depressieve gevoelens. Harde cijfers ontbreken, maar het zijn serieuze signalen die hulpverleners krijgen. Het baart hen zorgen: vooral voor kwetsbare jongeren ligt verslaving op de loer.

Jongerenwerkers in Ede zien het aantal jongeren dat blowt fors toenemen. “Waar we ze voorheen ‘s avonds één jointje zagen roken, doen ze het nu de hele dag door”, vertelt Rowin de Zwart, jongerenwerker bij Malkander in Ede. Omdat door corona voor veel jongeren school en werk zijn weggevallen, missen ze structuur. “Ze zitten alleen maar thuis, vervelen zich. Ze zeggen: het enige wat ik nog heb is me gewoon relaxed voelen en problemen vergeten, dus ga ik lekker blowen”.

Verslaafd?

Het gaat niet alleen maar om kwetsbare jongeren. Ook jongeren die een goede basis hebben, met een opleiding en een stabiele thuissituatie, ziet hij fors meer gebruiken. Hij maakt zich zorgen. Zoals over die jongen die inmiddels drie gram wiet per dag rookt. “Ik ben bang dat als straks alles weer normaal wordt en ze dus weer naar school en aan het werk moeten, ze dan verslaafd zijn en er niet meer vanaf kunnen.

Jongeren roken om verschillende redenen nu vaker een joint. Al is niet iedereen er even open over.

“Ik blow om mijn hoofd een beetje leeg te maken”

Het gaat niet met iedereen slecht, vertelt Jacqueline Krouwel, preventiemedewerker bij de instelling voor verslavingszorg Jellinek. “Wat wij zien is dat het met een derde beter gaat. Gek genoeg blijken de maatregelen ook wel te werken, in de zin dat ze minder in de verleiding komen. We zien ook dat een derde stabiel is gebleven qua gebruik. Maar, we zien inderdaad ook dat een derde meer is gaan gebruiken de afgelopen tijd.”

Ze ziet vooral een toename van gebruik van alcohol en cannabis, veelal onder studenten. “Daarin valt ons op dat motieven van gebruik zich niet meer zo zeer richten op ‘lekker, leuk en gezellig’ maar meer op het dempen van negatieve gevoelens, zoals stress en eenzaamheid. Daar maken we ons wel zorgen over”.

Krouwel roept jongeren en studenten op om vaker met elkaar of hun ouders te spreken over hun mentale gezondheid. En hulp te zoeken voordat het te laat is.

Geen sociale contacten beetje blowen om te chillen

Peter Vonk, studenten-huisarts in Amsterdam, krijgt de laatste maanden – zeker sinds de tweede golf – veel meer studenten in de praktijk die somber en depressief zijn. “Als wij dan doorvragen, blijkt bij acht, negen op de tien sprake te zijn van drugsgebruik. Ja, en als je drugs gebruikt, dan is je hoofd niet helder, en dan helpt therapie ook niet.”

Vonk ziet vooral problemen met het gebruik van harddrugs. “Veel studenten gebruikten drugs als ze naar een festival gingen, als ze iets vrolijks gingen doen. Maar nu zitten studenten opgesloten, alleen in hun kamer, hebben geen sociale contacten en gaan dan vanwege eenzaamheid harddrugs gebruiken. Dat is een ontwikkeling waar ik me erge zorgen over maak”.

Daarbij krijgt hij berichten uit ziekenhuizen dat studenten worden opgenomen vanwege harddrugsgebruik. “Dat willen we natuurlijk niet, dat jonge mensen op de hartbewaking liggen in coronatijd. Het ziekenhuis heeft wel wat anders te doen”.

Drugs en ziekenhuis opname 

Los van ziekenhuisopnamen, waarschuwt Vonk voor psychose en angsten. “Die branden in je hersenen en dat krijg je er niet meer uit. Dat betekent dat mensen echt jarenlang moeizame therapie moeten ondergaan om ervan af te komen.

Wat er moet gebeuren, is dat mensen zich moeten realiseren dat lang niet iedereen goed tegen drugs kan. En studenten moeten eens nadenken, of ze op een andere manier met die eenzaamheid en die sombere stemming om kunnen gaan.

Dat er alcohol gebruikt word onder jongeren wat  een vergif is voor het land. Is onbegrijpelijk dat dit tot de dag vandaag de Nederlandse straten overspoelt!

Maar cannabis kan mensen egt serieus behelpen we hebben eerder al een blog gemaakt wat cannabis kan beteken voor mensen met corona. Waarom maken deze specialisten nooit eens een blog over vitamine verslaving?

Met de werking van cannabis zou je toch denken dat dit op het lijstje hoort bij de dagelijkse vitamine. Helaas is niks minder waar en wanneer het aan de politiek licht zou cannabis niet eens bestaan lijkt het soms wel!

Zou cannabis voor meer goeds gezorgd hebben in de bisarren lockdown tijden of juist voor meer problemen en meer doden? Dat er steeds meer cannabis gebruikt gaat worden is ook wel te verwachten natuurlijk. Mensen komen er langzaam achter dat moedertje staat niet altijd de waarheid verteld. En doen dus steeds meer zelf onderzoek en aangezien cannabis zulke positieve effecten kan hebben bij mensen. Verspreid dit zich als een lopend vuurtje mond op mond reclame is altijd al een van de beste reclame methodes geweest.

En elke Nederlander praat wel eens over wiet vandaag de dag anno 2023!

Zijn er misschien ook andere redenen waarom deze jongeren cannabis gebruiken als Hanneke De Jonge beweerd? Zijn er misschien wel jongeren die cannabis gebruiken voor hun stoornis, hun ziekte beeld?

Waarom hebben instanties zoals een jellinek het nooit eens over het medisch gebruik van mensen, jongeren, babys bijvoorbeeld

babys met epilepsie kunnen heel goed beholpen worden met cannabis olie moeten die babys dan aanvallen krijgen tot de 18e en dan pas een keer geholpen kunnen worden? Dit is toch te snue voor woorden!

Begrijp me niet verkeerd een kind de coffeeshop van een jaar of 10 die een jointje zit te roken om ff te chillen oke dat is een beetje gek

Maar een aantoonbaar ziek kind die super goed geholpen kan worden moet toch zonder problemen geholpen kennen worden of dit nou dagelijks gebruik vraagt ja of te nee…

Drugsgebruik onder jongeren, De meeste jongeren gebruiken niet zeggen ze maar klopt dat?

In de landelijke media wordt nog wel eens het beeld geschetst dat het drugsgebruik onder jongeren hoog en problematisch is. ‘Alle tieners zeggen ja tegen MDMA’. De zin uit het nummer Drank en drugs definieerde een hele generatie, maar wat klopt daar eigenlijk van?

Het antwoord is simpel. Niets is minder waar: het overgrote deel van de jongeren gebruikt nooit drugs zoals XTC (waarvan MDMA het actieve bestandsdeel is), cannabis of lachgas.

XTC word dit veel gebruikt?

Van alle Nederlanders van 15 tot 35 jaar, heeft 85% nooit XTC gebruikt. Van alle scholieren tussen de 12 en 16 jaar, gebruikte 1,7% in 2019 XTC.

Ook het cannabisgebruik onder jongeren is beperkt: 13,1% van hen heeft ooit in het leven geblowd. Daarnaast heeft slechts 1 op de 10 scholieren van 12 tot 16 jaar ervaring met lachgas.

Berichten dat scholieren en jongeren massaal drugs gebruiken en aan de lachgas ballonnetjes zitten, kloppen dus niet. Het overgrote deel van de jongeren gebruikt geen drugs.

Het drugsgebruik onder jongeren is het dan echt zo erg in Nederland, Of laat de media soms denken dat we met ze alle een stelletje rot junky’s bij elkaar zijn?

INVLOED CORONACRISIS CANNABIS  GEBRUIK ONDER JONGEREN???

Zou de jeugd echt veel meer zijn gaan gebruiken tegen de verveling of vaak om bepaalde medicinale redenen?

Waarom kunnen organisaties nooit eens een de zaak van meerdere kanten bekijken als alleen de verslaving, Want als we bijvoorbeeld kijken naar suiker krijgen we allemaal elke dag wel binnen in allerlei verschillende producten. Nou kan je cannabis beter in je lichaam hebben dan suikers…. Waarom hebben 3e partije altijd meer begrip voor mensen die elke dag een wijntje drinken als mensen die medicinaal wiet gebruiken?

Waarom word een erg iets als corona gelijk gebruikt om maar weer wiet slecht in het dag licht te stellen omtrent een verslaving. Ik heb al jaren cannabis als medicijnen en ik kom in landen waar je geen cannabis mag hebben ik leef dan op pijstillers maar ik ga geen rare dingen doen daar om aan wiet te komen of op zoek naar wiet ik doe me ding en zodra ik thuis kom neem ik me medicijnen weer. Ik ben wel wat drukker wanneer ik in het buitenland ben en klets dan 5 kwartier in een uur hahaha

Lockdowns brengen meer schade dan wiet?

Moet je kijken hoeveel mensen er schade hebben op gelopen door de corona lockdowns, Zal de lockdown meer schade gebracht hebben of zou cannabis meer schade gebracht hebben?

Had cannabis een grote rol kunnen spelen voor alle mensen in nederland die corona te pakken hadden?

Zouden organisaties zoals jellinek ooit hun apparte manier van verwoorden wanneer ze er achter komen dat ze jarenlang medicinaal gebruikers als junk hebben weg gezet en behandeld als junky terwijl ze ziek zijn en eigenlijk als zieke mensen horen behandeld te worden. Maar wat helaas niet gebeurt hier kon je maar lezen hoe druk ze zijn met het drugs gebruik onder de mens meer junky’s en de verkeerde aanpak omtrent cannabis. De rest willen wij ons niet mee bemoeien wij zijn tegen hard drugs !

Wij waren dol blij dat we na een hoop bombarie toch nog naar de coffeeshop konden om ons medicijn te score. Als ze heel de corona periode dicht zouden zijn hoeveel mensen hadden dan zonder hun medicijnen gezeten?

Wil je eens een kijkje nemen bij ons in de webshop? 420 Dutch Highlife Webshop

Of in een van onze verkoop punten : Podos PreventLifestyle 030 AmersfoortLifestyle 030 UtrechtWiet Weetjesbongify.nl Hempire

Of wil je graag in contact komen met mede drugs gebruikers? Check 420 Dutch Highlife a Cannabis Community

Groetjes ‘T 420 Dutch Highlife Team!


Cannabis oil wales

Leave a Reply

%d bloggers liken dit: