fbpx Skip to main content

Is wiet legaal in Nederland anno 2023?

Wiet heeft meerdere benamingen in Nederland denk aan: Cannabis, Marijuana, Ganja en zo heb je er nog veel meer

Wiet en hasj zijn illegaal. Maar als coffeeshops en gebruikers zich aan de regels houden krijgen zij geen boete of straf. Wanneer een gebruiker wiet of hasj bij zich heeft is hij volgens de wet strafbaar. Maar in Nederland wordt je niet vervolgd als je minder dan 5 gram wiet of hasj bij je hebt.

Hoeveel cannabis mag je bij je hebben?

Het bezit van maximum drie gram cannabis of de teelt van één vrouwelijke cannabisplant wordt niet altijd vervolgd. Wel wordt de cannabis in beslag genomen en wordt door de politie een vereenvoudigd proces verbaal opgesteld. Sommige plekken is openbaar blowen verboden.

Hoe lang is wiet legaal in Nederland?

In Nederland mag je sinds 1976 hasj of wiet kopen bij coffeeshops. Die mogen het onder strenge voorwaarden verkopen. Hoe de shops aan hun softdrugs komen, is formeel een raadsel: de teelt is verboden.

Waarom is wiet niet volledig legaal in Nederland anno 2023?

De reden waarom legaliseren of reguleren volgens de politiek lastig is, is dat Nederland internationale verdragen ondertekend heeft waarin staat dat drugs alleen gebruikt mogen worden voor medische en wetenschappelijke doelen. Dit verdrag is het Enkelvoudig Verdrag van de Verenigde Naties van 1961.

Kan je weer in de coffeeshop zitten?

Eerste versoepelingen coffeeshops sinds 14 oktober 2020

Sinds april 2020 is de coffeeshop ook nog eens tabaksvrij. Erg druk was het dan ook niet in die paar maanden. Niet vergeten dus wanneer je na 5 juni weer in de coffeeshop wilt blijven zitten. Puur roken van wiet mag gelukkig wel, evenals verdampen en edibles uiteraard.

Gedoogbeleid softdrugs en coffeeshops

Omdat softdrugs minder schadelijk zijn voor de gezondheid dan harddrugs, gelden hiervoor soms andere regels. Coffeeshops kunnen onder strenge voorwaarden wiet en hasj verkopen. Zij worden daarvoor niet strafrechtelijk vervolgd. Dit is de essentie van het gedoogbeleid. Als ze de kans krijgen om je af te straffen staan ze voor aan!! En plukken ze je kaler dan een kale kip.

Ook vervolgt het Openbaar Ministerie personen niet als zij kleine hoeveelheden softdrugs bezitten. Het gaat hier om:

maximaal 5 gram cannabis (wiet, hasj) Net een grammetje meer en ze zien je als een dealer….

maximaal 5 hennepplanten. Alles word in beslag genomen bij vondst tot 5 planten geen rechtszaak.

Gedoogcriteria voor coffeeshops

Voor de verkoop van wiet en hasj moeten coffeeshops zich aan regels (de gedoogcriteria) houden. Een coffeeshop moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

Er mag niet meer dan 5 gram wiet of hasj per dag per persoon worden verkocht.

Binnen mogen geen harddrugs worden verkocht, Dat is gelukkig overal verboden!

Er mogen geen softdrugs verkocht worden aan minderjarigen.

Minderjarigen mogen niet in een coffeeshop worden binnengelaten.

Het is geen goed idee je mag geen dus geen alcohol schenken aan je klanten.

Je mag geen reclame voor drugs en de coffeeshop worden gemaakt.

Er mag geen overlast voor de omgeving worden veroorzaakt.

De handelsvoorraad mag niet meer dan 500 gram zijn.

Geen toegang voor en verkoop aan anderen dan ingezetenen van Nederland.

Verkoop wiet en hasj blijft strafbaar….

De verkoop van softdrugs blijft strafbaar. Houden coffeeshophouders zich niet aan de voorwaarden? Dan kunnen zij strafrechtelijk worden vervolgd en kan de burgemeester de coffeeshop (tijdelijk) sluiten. Om overlast te voorkomen, kunnen gemeenten aanvullende eisen aan een coffeeshop stellen. Bijvoorbeeld aangepaste openingstijden of een grotere afstand tot scholen.

Toegang coffeeshops strenger

De overheid wil overlast en criminaliteit die verband houden met coffeeshops en de handel in drugs tegengaan. Daarom mogen alleen ingezetenen van Nederland in een coffeeshop komen en er cannabis kopen. Een ingezetene is iemand die zijn (woon)adres heeft in een Nederlandse gemeente en er dus staat ingeschreven. De coffeeshophouder moet zelf controleren dat hij alleen ingezetenen van Nederland van 18 jaar en ouder toelaat. Hiervoor moet hij vragen naar een geldig identiteitsbewijs of verblijfsvergunning en een uittreksel van de Basisregistratie Personen (BRP).

Het gevaarlijkste aan wiet in Nederland is aangehouden worden met wiet op, Of als je de kofferbak vol met wiet heb vinden ze ook niet leuk.

Hopelijk hebben we je een beetje een inzicht kunnen geven van ons Nederlandse wan beleid….. Reguleren lukt de politiek al 50 jaar niet is te lastig blijkbaar

Wil jij eens lekker kletsen met mede cannabis supporters?

Check: 420 Dutch Highlife a Cannabis Community

Of wanneer je een bezoek je wil brengen aan onze webshop? 420 Dutch Highlife Webshop

Groetjes ! ‘T 420 Dutch Highlife team.


wiet legaal in nederland