Ongedierte op mijn wietplanten, help wat nu?

Ongedierte op mijn wietplanten, help wat nu?

Ongedierte op je wietplanten, de meeste mensen herkennen dit probleem maar niet iedereen weet welk ongedierte schadelijk zijn voor je wietplanten en welke juist je wietplanten kunnen helpen.

We gaan ze voor je op een rijtje zetten:

De Tetranychus Urticeqa, oftewel de spintmijt

Een spintmijt scheurt het plantenweefsel open en zuigt het sap eruit, vooral jonge malse blaadjes hebben daarbij hun voorkeur. Op den duur veroorzaakt dit natuurlijk enorme schade aan je wietplanten. Je kunt het herkennen aan de webben die door je planten heen beginnen te komen. De webben worden gesponnen door de vrouwtjes, dit doen ze om hun eitjes in te leggen. De bovenste blaadjes vertonen gele stippen die later grijs worden en er helemaal dood uit gaan zien. Het lijkt net of je planten magnesium tekort hebben of dat je brandplekken op je bladeren hebt gekregen door het sproeien tijdens dat de lampen aanstaan maar eigenlijk komt het doordat het sap uit het bladweefsel is gezogen waardoor het weefsel op die plek in elkaar zakt en op die plekken ontstaan er wit/gelige plekken.

Een spintmijt kan naar  schatting 18 tot 20 cellen per minuut vernietigen. Tel uit je winst…

Als één schaap over de dam is, volgen er meestal meer. Zodra deze beestjes zich lekker thuis voelen op je plant, vermenigvuldigen ze zich razendsnel en binnen no time heb je een hele massa spintmijten op je wietplant zitten! En dit wil je koste wat het kost het liefst vermijden.

De volwassen spintmijt is ca. 0,8 mm groot en de eitjes rond de 0,14 mm. Ze houden van hoge temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad. De levenscyclus van de spintmijt van eitje tot volwassen spintmijt duurt 6 dagen bij 30°C, 14 dagen bij 20°C en 32 dagen bij 15°C.

Je kan spintmijt op meerdere manieren bestrijden. De makkelijkste en snelste manier is natuurlijk door te spuiten met gif. Alleen het grote nadeel hiervan is dat het gif wat je erop spuit ook in je eindproduct terecht komt. Vele zeggen dat de laatste paar weken met water doorspoelen alle restproducten eruit spoelt maar ik zou zeggen pas hiermee op, want het is niet te garanderen dat je alles eruit gespoeld krijgt. Gif spuiten verpest de smaak van je wiet en daarbij is het roken van gif zeker is geen aanrader. En daarbij komt het voor dat spintmijten resistent kunnen worden voor bestrijdingsmiddelen.

Wat een veel betere en tevens biologische oplossing is, is roofmijt. Roofmijten zijn, zoals de naam al doet vermoeden, roofdiertjes die maar al te graag actief op zoek zijn naar voedsel (insecten), in dit geval -> de spintmijt.

Ongedierte op wietplanten… Het blijft een frustratie tenzij je weet hoe je ermee om moet gaan.

Nicky Weed 15 07 8

Koop hier jouw eigen wietzaden!

Deze kleine roofdiertjes worden zo´n 0,8 tot 1 mm groot en leeft onder goede omstandigheden (juiste temperaturen, juiste luchtvochtigheid en genoeg voedsel) gemiddeld zo’n 6 weken. De eitjes van de roofmijt zijn ovaal van vorm en twee keer zo groot als de eitjes van de spintmijt. De net gelegde eitjes zijn doorzichtig, waarna ze roze/oranje worden. Na drie dagen komen de larven uit de eieren. Je zou denken dat ze dan gelijk op zoek gaan naar eten maar in plaats daarvan vervellen ze een dag later en veranderden dan in een ovale, bleekroze protonimf die wel gelijk actief op zoek gaat naar eten. Na het eten van 4 – 5 eieren van de prooi veranderen ze in een deutonimf. Deze fase duurt ca. twee dagen waarin ze ongeveer zes eitjes of 6 jonge spintmijt opeten. Na twee dagen zijn ze volwassen en eten ze circa zeven spintmijten per dag. Er zijn ongeveer 4 keer meer vrouwtjes dan mannetjes. Als de vrouwtjes eitjes gaan leggen verdubbeld het voedsel weer. De roofmijt heeft ongeveer 3 weken nodig om de eitjes te leggen. Ze leggen dan twee tot drie eieren per dag met een totaal van 50 eitjes.

Ook dit beestje gedijd het beste bij een hoge temperatuur van 20 tot 30 °C (hoe hoger, hoe beter!) en een hoge luchtvochtigheid van 70%. Bij 20°C vermenigvuldigd de kolonie roofmijten zich 300 keer in 30 dagen, terwijl dit bij 26°C 200.00 keer is.

Je snapt nu misschien wel hoe belangrijk het is om de juiste temperatuur/luchtvochtigheid te hebben om zo snel mogelijk van je spintmijt af te zijn. Hoe beter jij zorgt dat het klimaat optimaal is, des te beter doen je roofmijten het. Dus een te lage luchtvochtigheid is niet goed maar een te hoge luchtvochtigheid is ook zeker niet goed. Let hier goed op.

Zoals al eerder hierboven beschreven leven ze ongeveer 6 weken in het juiste klimaat, wat betekend dat je na 6 weken dit hele riedeltje moet herhalen.

 

Trips

Ook deze kleine beestjes brengen veel schade aan je wietplanten. Net als de spintmijt zuigen trips het sap uit de bladeren. Trips op je wietplanten kun je herkennen aan de gele, zilverachtige en onregelmatige sporen op de bladeren en als je goed kijkt, lijken het net mini-slakkensporen. De vlekken worden veroorzaakt door de gaatje die de trips maakt in de jonge wietbladeren. Ze knabbelen zich een weg door het bladweefsel om zich te kunnen voeden met het sap.

 

 

 

Logo 420 Dutch HighLife

WIJ STAAN ALTIJD VOOR JOU KLAAR

Vicarialaan 17

3401 AP IJsselstein
Nederland

KVK: 66213126
BTW-Nummer: NL001233601B90

Onze klanten zeggen Uitstekend
4.5/5

4.8 uit 5 op basis van onze klanten recenies.

%d bloggers like this: