fbpx Skip to main content

Shilajit is een natuurlijke stof die voornamelijk gevonden wordt in de rotsen van de Himalaya. Ook wel Mumijo genoemd. Het ontwikkelt zich gedurende eeuwen uit de langzame afbraak van planten en wordt vaak gebruikt in Ayurvedische geneeskunde. In dit artikel zullen we dieper ingaan op Mumijo en de mogelijke voordelen ervan voor de gezondheid.

Wat is Shilajit 25 gr?

Shilajit is een kleverige substantie die voornamelijk wordt gevonden in de rotsen van de Himalaya. Het ontstaat gedurende honderden jaren door de langzame afbraak van planten en is rijk aan mineralen en andere voedingsstoffen. Het wordt vaak gebruikt in Ayurvedische geneeskunde vanwege de vele voordelen voor de gezondheid [1][2][3].

Samenstelling van shilajit 25grShilajit Montfoort, Shilajit Düsseldorf. Shilajit Lopik

Mumijo bevat meer dan 85 individuele componenten, waaronder mineralen, humuszuren, Fulvinezuur, en andere voedingsstoffen. Het heeft een complexe chemische samenstelling die vergelijkbaar is met andere humuszuren zoals veen. Een belangrijke theorie is dat Mumijo een humificatieproduct is van verschillende latex producerende planten, mossen en levermossen [3].

Gezondheidsvoordelen van shilajit

Shilajit wordt vaak gebruikt in Ayurvedische geneeskunde vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. Hieronder bespreken we enkele van de mogelijke voordelen. Wil je graag een potje proberen? Klik hier

Verbetert hersenfunctie

Verschillende studies hebben aangetoond dat Mumijo een aantal gunstige effecten kan hebben op de hersenen en cognitieve functies. Het wordt vaak gebruikt als een noötropicum, wat betekent dat het de mentale prestaties kan verbeteren. Hieronder staan enkele van de belangrijkste effecten van Shilajit 25gr op de hersenen:

Verbetering van het geheugen en de concentratie

Een studie uit 2012, gepubliceerd in het tijdschrift Phytotherapy Research, onderzocht de effecten van Shilajit op het geheugen en de cognitieve functies van gezonde volwassenen. De deelnemers kregen gedurende 12 weken dagelijks Mumijo-supplementen. Aan het einde van de studie werd vastgesteld dat Shilajit de cognitieve functies, waaronder het geheugen en de concentratie, significant verbeterde

Daarnaast bevat Mumijo fulvinezuur, een stof die de bloed-hersenbarrière kan passeren en de hersenfunctie kan verbeteren. Het kan helpen bij het verbeteren van het geheugen en de cognitieve functie. Shilajit kan ook helpen bij het verminderen van stress en angstgevoelens [2].

Vertraagt het verouderingsproces

Shilajit of ook wel Mumijo bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het verminderen van oxidatieve stress en het vertragen van het verouderingsproces. Het kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de cel gezondheid [1].

Verhoogt de vruchtbaarheid

  • Shilajit en mannelijke vruchtbaarheid
    Uit onderzoek blijkt dat Mumijo kan helpen bij het verbeteren van de mannelijke vruchtbaarheid. In een studie namen 60 onvruchtbare mannen gedurende 90 dagen tweemaal daags Mumijo na de maaltijd. Na deze periode had meer dan de helft van de mannen een toename van de zaadcellen, de zaadcelbeweeglijkheid en de zaadcellen die normaal gevormd waren. Dit suggereert dat Shilajit een potentieel effectief middel kan zijn bij de behandeling van mannelijke onvruchtbaarheid [1].
  • Shilajit en vrouwelijke vruchtbaarheid Mumijo kan ook helpen bij het verbeteren van de vrouwelijke vruchtbaarheid. Uit een studie bleek dat vrouwen die Shilajit gebruikten, een toename van het oestrogeengehalte hadden, wat kan helpen bij de ovulatie en het bevorderen van de zwangerschap. Bovendien kan Mumijo helpen bij het verbeteren van de vruchtbaarheid door de bloedcirculatie te bevorderen en het lichaam te helpen zich aan te passen aan stressvolle situaties [3].

The Achterlandse WindmillShilajit 25gr en het effect op testosteron niveaus

Verschillende onderzoeken hebben het effect van Shilajit op testosteron niveaus onderzocht. Een studie toonde aan dat Shilajit gedurende 90 opeenvolgende dagen significant de totale testosteronspiegel, vrije testosteron en dehydroepiandrosteron (DHEAS) heeft verhoogd in vergelijking met placebo.

Gonadotrope hormonen (LH en FSH) niveaus werden goed onderhouden [1]. Een andere studie meldde dat na 30, 60 en 90 dagen een toename van respectievelijk 6,82%, 3,09% en de hoogste verandering van testosteron niveau werd waargenomen na 90 dagen [2]. Het is belangrijk op te merken dat deze resultaten nog niet algemeen zijn bevestigd en dat verder onderzoek nodig is.

Dosering van Mumijo voor testosteron niveaus

De dosering van Shilajit voor het verhogen van testosteron niveaus varieert afhankelijk van de bron en het product. Een studie rapporteerde een dosering van 100-600 mg Mumijo met 50% fulvinezuur gehalte [3]. Het is belangrijk om altijd de aanbevolen dosering te volgen en te overleggen met een arts voordat u supplementen inneemt.

Veiligheid van Shilajit 25gr

Shilajit is een veilig supplement voor de meeste mensen, maar zoals bij elk supplement zijn er enkele bijwerkingen mogelijk. Enkele veel voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, en misselijkheid. Het is belangrijk om Mumijo alleen te gebruiken zoals voorgeschreven en niet meer dan de aanbevolen dosis in te nemen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat Shilajit niet geschikt is voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven [2].

Conclusie

Er zijn tal van gezondheidsvoordelen die worden toegeschreven aan Shilajit 25gr, van het verbeteren van de cognitieve functie tot het verlagen van cholesterol gehaltes. Hoewel er nog meer klinische onderzoeken met mensen nodig zijn om de effecten en doseringen te begrijpen, zijn er al veelbelovende resultaten uitgekomen. Probeer vandaag nog Mumijo zelf en merk het resultaat.

 

Hebben we je interesse gewekt met  cannabichromene in 2024?

Wil je graag verder lezen over cannabis check dan: 420 Dutch Highlife Blog420 Dutch Highlife Cannabis Olie Assortiment

Wanneer je graag met andere cannabis gebruikers in contact komt: 420 Dutch Highlife  a Cannabis Community420 Dutch Highlife Tik Tok

 

Leave a Reply