Skip to main content
Edibles

Shilajit: Een Uitzonderlijk Kostbare Schat van de Natuur

By June 16, 2023November 24th, 2023No Comments

Shilajit ook wel  Mumijo, ook wel bekend als “de veroveraar van bergen” of “steen van het leven”, is een natuurlijke substantie. Het wordt al duizenden jaren gewaardeerd vanwege zijn unieke samenstelling en gezondheidsvoordelen. Deze kostbare stof wordt voornamelijk gevonden in de hoge bergketens van de Himalaya, Altaj en Kaukasus. Shilajit wordt al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde gebruikt vanwege zijn brede scala aan therapeutische eigenschappen.

Historische en Culturele Betekenis:

 

Shilajit heeft een rijke historische en culturele betekenis, vooral in landen als India, Nepal en Tibet. In oude geschriften zoals de Ayurveda en de Charaka Samhita wordt Shilajit beschreven als een waardevol elixer dat de levenskracht en het verouderingsproces zou vertragen. Het wordt al meer dan 3000 jaar gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde vanwege zijn veronderstelde helende eigenschappen. In de Tibetaanse geneeskunde wordt Shilajit ook gewaardeerd vanwege zijn potentie om de balans van het lichaam te herstellen en de vitaliteit te versterken. Bovendien wordt het in sommige culturen beschouwd als een spirituele substantie die het lichaam, de geest en de ziel verbindt.

Unieke Samenstelling Van Shilajit:

Shilajit wordt gevormd door de afbraak van plantenmateriaal en de minerale rijkdom van de bergen. Het is een complex mengsel van organische stoffen, mineralen, sporenelementen en humuszuren. De exacte samenstelling van Shilajit kan variëren, afhankelijk van de specifieke regio waar het wordt gewonnen. Zo bevat het over het algemeen  mineralen zoals ijzer, koper, zink en magnesium, evenals andere bioactieve stoffen. Wil je graag eens een potje proberen? Klik hier

Krachtige Antioxidant:

Een van de belangrijkste redenen waarom Shilajit zo kostbaar is, is vanwege zijn krachtige antioxidanteigenschappen. Antioxidanten zijn essentieel voor het bestrijden van vrije radicalen, die schadelijke moleculen zijn die het lichaam kunnen beschadigen en veroudering en ziekten kunnen bevorderen. Het bevat verschillende bioactieve stoffen die antioxidatieve activiteit vertonen, waaronder fulvinezuur en dibenzo-pyronen. Deze antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress en ontstekingen.

Adaptogene Eigenschappen, Shilajit:

Een andere reden waarom Shilajit zo kostbaar is, zijn de adaptogene eigenschappen ervan. Adaptogenen zijn stoffen die het vermogen van het lichaam vergroten om zich aan te passen aan stress en veranderingen, zowel fysiek als mentaal. Shilajit wordt beschouwd als een krachtig adaptogeen vanwege de verschillende bioactieve componenten die het bevat, zoals fulvinezuur, humuszuur en minerale sporenelementen.

De adaptogene eigenschappen van Shilajit helpen het lichaam om zich aan te passen aan stressfactoren zoals fysieke inspanning, mentale belasting, milieuvervuiling en emotionele spanning. Het kan de weerstand van het lichaam tegen stress vergroten, het energieniveau verhogen, de mentale helderheid verbeteren en de algehele vitaliteit stimuleren. Dit is een van de redenen waarom Shilajit populair is onder atleten en mensen die een actieve levensstijl leiden.

 

Shilajit Montfoort, Shilajit Düsseldorf. Shilajit Lopik

Gezondheidsvoordelen Van Shilajit:

Shilajit wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn diverse gezondheidsvoordelen. Het wordt in de traditionele geneeskunde gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen. Shilajit is een tonicum voor het behoud van een goede gezondheid. Enkele van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van Shilajit zijn:

Verbeterde energie en vitaliteit:

Shilajit kan het energieniveau verhogen en vermoeidheid verminderen. Het helpt bij het verbeteren van de mitochondriale functie, wat resulteert in een verhoogde productie van adenosinetrifosfaat (ATP), de belangrijkste energiebron van het lichaam.

Versterking van het immuunsysteem:

Shilajit heeft immunomodulerende eigenschappen, wat betekent dat het het immuunsysteem kan ondersteunen en versterken. Het kan helpen bij het stimuleren van de productie van immuun cellen en het verhogen van de weerstand tegen infecties en ziekten.

Verbetert de cognitieve functie:

Van Shilajit wordt gezegd dat het de hersenfunctie verbetert en het geheugen en de concentratie versterkt. Het kan ook helpen bij het verminderen van mentale vermoeidheid en het bevorderen van helder denken.

Ondersteunt de gezondheid van de botten en gewrichten:

Shilajit bevat verschillende mineralen, waaronder calcium, magnesium en zink, die essentieel zijn voor de gezondheid van botten en gewrichten. Het kan helpen bij het verlichten van gewrichtspijn, het bevorderen van de regeneratie van kraakbeenweefsel en het versterken van de botten.

Bevordert een gezonde bloedsuikerspiegel:

Studies hebben aangetoond dat het gunstige effecten kan hebben op de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Het kan helpen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid en het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel.

Ontgiftings- en ontstekingsremmende eigenschappen:

Shilajit bevat verbindingen met ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen, zoals fulvinezuur. Deze eigenschappen kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het verminderen van pijnlijke symptomen bij aandoeningen zoals artritis.

Ondersteunt het hart- en vaatstelsel:

Mumijo kan gunstige effecten hebben op het hart en de bloedvaten. Het kan helpen bij het verlagen van het cholesterol gehalte, het reguleren van de bloeddruk en het verbeteren van de bloedcirculatie, wat kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel.

Verbetert de vruchtbaarheid en het seksuele welzijn:

Shilajit wordt traditioneel gebruikt als een afrodisiacum en om de vruchtbaarheid te verbeteren. Het kan de hormoonbalans reguleren, de spermaproductie verhogen en het libido stimuleren, wat gunstig kan zijn voor zowel mannen als vrouwen.

Duurzaamheid en Zeldzaamheid:

Naast de vele gezondheidsvoordelen is Shilajit ook kostbaar vanwege de duurzaamheid en zeldzaamheid ervan. Shilajit wordt alleen gevonden in bepaalde bergachtige regio’s, waar het wordt gevormd over een langdurig natuurlijk proces. Het winnen van Shilajit is een tijdrovende en arbeidsintensieve taak, waarbij de harsachtige substantie voorzichtig wordt verzameld. Bovendien groeit het bewustzijn over duurzaamheid en het behoud van natuurlijke hulpbronnen, waardoor de beschikbaarheid van Shilajit beperkt kan zijn. Wie graag eens een voordeel verpakking wil proberen, klik hier

Conclusie:

Shilajit is een kostbare schat van de natuur vanwege zijn historische, culturele en spirituele betekenis, unieke samenstelling en diverse gezondheidsvoordelen. De adaptogene eigenschappen, antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen, evenals de ondersteuning van de algehele gezondheid, maken het een gewaardeerd natuurlijk supplement. De duurzaamheid en zeldzaamheid van Shilajit dragen ook bij aan zijn kostbaarheid. Shilajit is een waardevolle substantie die mensen wereldwijd fascineert en aantrekt.

Leave a Reply