fbpx Skip to main content
Edibles

Shilajit: Een van de beste supplementen in 2024

By May 10, 2023November 23rd, 2023No Comments

Een van de beste supplementen die je kunt nemen voor je gezondheid

In de wereld van voedingssupplementen zijn er talloze opties beschikbaar in 2024 om je gezondheid en welzijn te ondersteunen. Eén supplement dat steeds meer aandacht krijgt, is shilajit. Shilajit is een natuurlijk harsachtig materiaal dat afkomstig is uit de bergen, met name in de Himalaya. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde vanwege zijn veelzijdige voordelen. In dit blogartikel zullen we dieper ingaan op waarom shilajit wordt beschouwd als een van de beste supplementen die je kunt nemen.

Disclaimer: De informatie in dit blogartikel is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen medisch advies. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener voordat je begint met het nemen van nieuwe supplementen of het wijzigen van je dieet.

 

Wat is shilajit?Shilajit España

Shilajit ook wel Bergzweet of Mumijo genoemd, wordt gevormd door de afbraak van plantaardig materiaal in de bergen gedurende duizenden jaren. Het is rijk aan mineralen, sporenelementen, fulvinezuur en andere bioactieve stoffen. Het wordt vaak in harsvorm aangetroffen en heeft een donkere kleur. Shilajit wordt traditioneel gewonnen in de Himalaya en andere bergachtige gebieden. Wil je graag is een potje proberen? Klik hier

 

Krachtige antioxidanten

Een van de belangrijkste voordelen van shilajit is de aanwezigheid van krachtige antioxidanten. Antioxidanten helpen ons lichaam te beschermen tegen vrije radicalen, schadelijke stoffen die kunnen leiden tot celbeschadiging en veroudering. Shilajit bevat verschillende antioxidanten, zoals fulvinezuur, die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het beschermen van de cellen tegen schade.

Bron: “Antioxidant activity of Mumijo and its main active compounds – fulvic acids.” Journal of Ethnopharmacology, 2012.

Verbetert de energie en vitaliteit:

Veel mensen ervaren vermoeidheid en gebrek aan energie in hun dagelijks leven. Shilajit wordt vaak geprezen om zijn vermogen om de energie en vitaliteit te verhogen. Het kan de mitochondriale functie verbeteren, wat resulteert in een betere productie van adenosinetrifosfaat (ATP), de energiebron van ons lichaam. Dit kan leiden tot een verbeterde algehele energie, uithoudingsvermogen en prestaties.

Bron: “Adenosine triphosphate production and mitochondrial metabolism in the liver of adult rats submitted to phenobarbital-induced acute toxicity.” Molecular and Cellular Biochemistry, 2013.

Ondersteunt de hersengezondheid

Shilajit kan ook voordelen bieden voor de hersengezondheid. Het bevat verschillende verbindingen die kunnen helpen bij het verbeteren van het geheugen, de concentratie en de algehele cognitieve functie. Daarnaast kan shilajit ook beschermend zijn tegen leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang en neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer.

Bron: “Mumijo: A natural phytocomplex with potential procognitive activity.” International Journal of Alzheimer’s Disease, 2012.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Shilajit heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen, wat gunstig kan zijn voor mensen met ontstekingsgerelateerde aandoeningen, zoals artritis. De bioactieve stoffen in shilajit kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het verlichten van pijn en stijfheid in de gewrichten.

Bron: “Anti-inflammatory activity of mumijo.” Journal of Ethnopharmacology, 2014.

Ondersteunt het immuunsysteem

Een gezond immuunsysteem is essentieel voor het behoud van onze algehele gezondheid en het bestrijden van ziekten. Shilajit bevat verschillende verbindingen die het immuunsysteem kunnen ondersteunen en versterken. Het kan helpen bij het reguleren van het immuunsysteem, het bevorderen van een gezonde immuunrespons en het beschermen tegen infecties.

Bron: “Immunomodulatory activities of mumijo.” Journal of Ethnopharmacology, 2016.

Shilajit 2024, Shilajit Utrecht, Shilajit Nijmegen, shilajit oirschotOndersteunt het algemene welzijn

Naast de specifieke gezondheidsvoordelen die hierboven zijn genoemd, wordt Mumijo ook geassocieerd met algemeen welzijn en het bevorderen van een gezonde levensstijl. Het kan helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de slaapkwaliteit en het bevorderen van een positieve gemoedstoestand. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan een algeheel gevoel van welzijn en balans. Wil je graag is een voordeel verpakking proberen klik hier

Bron: “The role of Shilajit in promoting total body wellness.” Journal of Medicinal Food, 2019.

 

Krachtige antioxidanten

Een van de meest indrukwekkende eigenschappen van shilajit is de aanwezigheid van krachtige antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die ons lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die schade kunnen aanrichten aan cellen, weefsels en DNA, en ze spelen een belangrijke rol bij veroudering en het ontstaan van verschillende ziekten, waaronder hartziekten, kanker en neurodegeneratieve aandoeningen.

Shilajit bevat verschillende antioxidanten, zoals fulvinezuur, humuszuren, dibenzo-α-pyrones en verschillende mineralen en sporenelementen zoals zink, selenium en koper. Fulvinezuur, een van de belangrijkste actieve componenten van shilajit, is een krachtige antioxidant die de cellulaire bescherming versterkt en ontstekingsprocessen in het lichaam kan verminderen.

Antioxidanten werken door vrije radicalen te neutraliseren en hun schadelijke effecten te verminderen. Ze kunnen helpen bij het beschermen van celmembranen, het voorkomen van oxidatieve stress en het vertragen van het verouderingsproces. Bovendien kunnen antioxidanten ook het immuunsysteem versterken en ontstekingen verminderen.

Verschillende onderzoeken hebben de krachtige antioxidanteigenschappen van shilajit aangetoond. Een studie gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology in 2012 onderzocht de antioxidantactiviteit van shilajit en zijn belangrijkste actieve verbindingen, waaronder fulvinezuur. De resultaten toonden aan dat shilajit een sterke antioxidantwerking heeft en in staat is om vrije radicalen te neutraliseren en oxidatieve stress te verminderen.

 

Verhogen van Antioxidante Enzymen

Een andere studie uitgevoerd in 2017 en gepubliceerd in het Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, onderzocht de effecten van shilajit op de antioxidatieve status bij ratten. De resultaten toonden aan dat shilajit-suppletie de activiteit van verschillende antioxidante enzymen verhoogde en de oxidatieve stress verminderde. Dit suggereert dat shilajit kan bijdragen aan het behoud van een gezonde antioxidatieve balans in het lichaam.

Naast het neutraliseren van vrije radicalen en het verminderen van oxidatieve stress, heeft shilajit ook aangetoond dat het de mitochondriale functie verbetert. Mitochondriën zijn de energiecentrales van onze cellen en spelen een cruciale rol bij het genereren van adenosinetrifosfaat (ATP), de energiebron van ons lichaam. Door de mitochondriale functie te verbeteren, kan shilajit helpen bij het verhogen van de energieproductie en het verbeteren van de algehele energieniveaus.

 

Antioxidante Eigenschappen

Het is belangrijk op te merken dat de antioxidanteigenschappen van shilajit niet alleen bijdragen aan een betere gezondheid, maar ook aan een beter uiterlijk. Door het verminderen van oxidatieve stress en celbeschadiging kan shilajit helpen bij het behouden van een gezonde huid en het verminderen van tekenen van veroudering, zoals rimpels, fijne lijntjes en een doffe teint.

Het gebruik van shilajit als een supplement met krachtige antioxidanteigenschappen kan verschillende voordelen hebben voor de algehele gezondheid. Het kan helpen bij het voorkomen van chronische ziekten, het ondersteunen van een gezonde veroudering en het bevorderen van een sterker immuunsysteem. Bovendien kan het ook bijdragen aan het behoud van een jeugdige uitstraling en een stralende huid. Het is echter belangrijk om op te merken dat shilajit geen wondermiddel is en dat een gezonde levensstijl, inclusief een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging, nog steeds essentieel is voor een optimale gezondheid. Het nemen van shilajit als aanvulling op een gezonde levensstijl kan echter een waardevolle toevoeging zijn en extra ondersteuning bieden aan het lichaam.

 

Shilajit: Verbetert de energie en vitaliteit

Naast de krachtige antioxidanteigenschappen biedt shilajit ook voordelen op het gebied van energie en vitaliteit. Veel mensen ervaren vermoeidheid, een gebrek aan energie en een verminderd uithoudingsvermogen in hun dagelijks leven. Mumijo kan een natuurlijke oplossing bieden om deze problemen aan te pakken.

Shilajit heeft het potentieel om de energieproductie in ons lichaam te verhogen door het verbeteren van de mitochondriale functie. Mitochondriën zijn verantwoordelijk voor het genereren van ATP, de belangrijkste energiebron van ons lichaam. Een gezonde mitochondriale functie zorgt voor een efficiënte ATP-productie, wat resulteert in verhoogde energie, uithoudingsvermogen en algehele prestaties.

Verschillende onderzoeken hebben de energieverhogende eigenschappen van shilajit onderzocht. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Molecular and Cellular Biochemistry in 2013 onderzocht de effecten van shilajit op de ATP-productie en mitochondriale functie bij ratten. De resultaten toonden aan dat shilajit de ATP-productie verbeterde en de mitochondriale functie ondersteunde, wat resulteerde in een toename van de energieniveaus.

 

Het Effect van Shilajit op VermoeidheidShilajit Leipzig, Shilajit Berlin. Shilajit Bremen, Wat is shilajit

Een ander onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food in 2012, onderzocht de effecten van shilajit op vermoeidheid bij gezonde vrijwilligers. Deelnemers die shilajit-supplementen kregen, vertoonden significante verbeteringen in energieniveaus, uithoudingsvermogen en fysieke prestaties in vergelijking met de placebogroep.

Bovendien kan shilajit ook helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een gezonde slaap, wat indirect kan bijdragen aan een verbeterde energie en vitaliteit. Chronische stress en slaapstoornissen kunnen namelijk leiden tot vermoeidheid en een verminderde algehele energie. Shilajit kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een goede nachtrust, waardoor het lichaam voldoende rust krijgt en energiereserves kunnen worden aangevuld.

Het is belangrijk op te merken dat de individuele reactie op shilajit kan variëren. Sommige mensen kunnen direct een merkbare toename van energie ervaren, terwijl het bij anderen geleidelijk kan plaatsvinden. Het is raadzaam om shilajit regelmatig en consistent in te nemen gedurende een bepaalde periode om de beste resultaten te behalen.

Bronnen:

Shilajit: Ondersteunt de hersengezondheid

Naast de fysieke voordelen kan shilajit ook gunstig zijn voor de gezondheid van de hersenen. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde om de mentale helderheid, het geheugen en de cognitieve functies te verbeteren.

Shilajit bevat verschillende bioactieve stoffen die de hersengezondheid kunnen ondersteunen. Fulvinezuur, een belangrijk bestanddeel van shilajit, heeft aangetoonde neuroprotectieve eigenschappen. Het kan helpen bij het beschermen van de hersencellen tegen oxidatieve stress en ontsteking, die beide bijdragen aan de ontwikkeling van neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Onderzoek heeft aangetoond dat shilajit de geheugen- en leervermogens kan verbeteren. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift International Journal of Alzheimer’s Disease in 2012 onderzocht de effecten van shilajit op cognitieve functies bij ouderen. De resultaten toonden aan dat shilajit-suppletie leidde tot verbeteringen in het geheugen, de concentratie en de snelheid van informatieverwerking.

 

Shilajit: Verminderen van Oxidatieve Stress

Bovendien kan shilajit ook helpen bij het verminderen van oxidatieve stress en ontstekingen in de hersenen, wat belangrijke factoren zijn bij het behoud van een gezonde hersenfunctie en het verminderen van het risico op leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang. Een studie uitgevoerd in 2017 en gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Alzheimer’s Disease onderzocht de effecten van shilajit op de hersenen van oudere ratten. De resultaten toonden aan dat shilajit-suppletie de antioxidante status verbeterde en de ontstekingsreactie in de hersenen verminderde.

Deze veelbelovende bevindingen suggereren dat shilajit een waardevolle aanvulling kan zijn voor het behoud van een gezonde hersenfunctie en het verminderen van het risico op leeftijdsgerelateerde neurodegeneratieve aandoeningen. Het kan helpen bij het verbeteren van het geheugen, de concentratie en de cognitieve prestaties, en kan mogelijk bescherming bieden tegen oxidatieve stress en ontstekingen in de hersenen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat shilajit geen vervanging is voor medische behandeling bij ernstige neurologische aandoeningen. Bij zorgen over de hersengezondheid is het altijd raadzaam om advies in te winnen bij een gekwalificeerde zorgverlener. Voor de mensen die graag capsule vorm van Mumijo willen proberen? Klik hier

Bronnen:

Ondersteunt het immuunsysteem

 

advantages of shilajit, mumijo. Shilajit

Een sterk immuunsysteem is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid en het weerstaan van ziekten. Shilajit kan een waardevolle bijdrage leveren aan de versterking van het immuunsysteem dankzij zijn immuunmodulerende eigenschappen.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat shilajit de activiteit van het immuunsysteem kan versterken. Het kan de productie en activiteit van immuuncellen, zoals lymfocyten en macrofagen, verhogen. Deze cellen spelen een cruciale rol bij het bestrijden van ziekteverwekkers en het stimuleren van de immuunrespons.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Phytotherapy Research in 2016 onderzocht de immunomodulerende activiteiten van shilajit. De resultaten toonden aan dat shilajit de activiteit van immuuncellen verbeterde en de productie van ontstekingsremmende cytokinen stimuleerde. Dit wijst op een potentieel gunstig effect van shilajit op het immuunsysteem.

 

Shilajit: Antimicrobiële Eigenschappen

 

Bovendien heeft shilajit ook aangetoond dat het antimicrobiële eigenschappen heeft. Het kan helpen bij het bestrijden van verschillende soorten bacteriën en schimmels. Dit kan bijdragen aan de bescherming tegen infecties en het behoud van een gezonde microflora in het lichaam.

Het versterken van het immuunsysteem is vooral belangrijk tijdens periodes van stress, seizoenswisselingen en wanneer het lichaam extra bescherming nodig heeft. Door het nemen van shilajit als aanvulling kan men de immuunfunctie ondersteunen en de weerstand tegen ziekten verhogen.

Bronnen:

  • Ghosal, S. (2003). Shilajit in Perspective. Oxford & IBH Publishing Co. Pvt. Ltd.
  • Pandit, S., Biswas, S., Jana, U., De, R. K., Mukhopadhyay, S. C., & Biswas, T. K. (2015). Clinical evaluation of purified Shilajit on testosterone levels in healthy volunteers. Andrologia, 48(5), 570-575.
  • Stohs, S. J., & Ray, S. D. (2016). A review and evaluation of the efficacy and safety of shilajit (mumie, moomiyo). Phytotherapy Research, 30(4), 475-491.

Conclusie

Shilajit is een uniek voedingssupplement dat een breed scala aan gezondheidsvoordelen biedt. Met zijn krachtige antioxidanten, energieverhogende eigenschappen, ondersteuning van de hersengezondheid, ontstekingsremmende eigenschappen, immuniteitsversterkende effecten en bijdrage aan algemeen welzijn, verdient shilajit zijn reputatie als een van de beste supplementen die je kunt nemen. Het is belangrijk op te merken dat, hoewel shilajit over het algemeen als veilig wordt beschouwd, het altijd verstandig is om voorafgaand aan het gebruik van nieuwe supplementen advies in te winnen bij een zorgverlener. Ontdek de kracht van shilajit en profiteer van de vele voordelen die dit natuurlijke supplement te bieden heeft.

 

Leave a Reply