fbpx Skip to main content
Uncategorized

Shilajit: Eén van de kostbare schatten uit Ayurveda

By July 28, 2023No Comments

In onze moderne wereld zijn we vaak op zoek naar natuurlijke manieren om onze gezondheid te ondersteunen en ons welzijn te verbeteren. Een van de oude geneeswijzen die de laatste tijd steeds meer aandacht krijgt, is Ayurveda. Deze traditionele gezondheidsleer komt oorspronkelijk uit India en biedt een holistische benadering van het behoud van een evenwichtige gezondheid. Eén van de kostbare schatten uit de Ayurvedische geneeskunde is Shilajit, een natuurlijk mineraalrijk complex. In deze blog duiken we dieper in de wereld van Ayurveda. Hierin ontdekken we hoe Shilajit een belangrijke rol speelt in deze traditionele geneeskunde.

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een oude holistische gezondheidsleer die zijn oorsprong vindt in India. Waarvan de geschiedenis teruggaat tot duizenden jaren geleden. Het woord “Ayurveda” is samengesteld uit “Ayur”, wat leven betekent, en “Veda”, wat kennis betekent. Het is dus de “kennis van het leven” of “wetenschap van het leven”. Ayurveda beschouwt het individu als een uniek wezen. Het streeft naar het bereiken van harmonie tussen lichaam, geest en ziel om gezondheid en welzijn te bevorderen.

De Principes van Ayurveda

Ayurveda is gebaseerd op enkele eenvoudige maar krachtige principes die helpen om een gezond evenwicht te behouden. Enkele van deze principes zijn:

De Vijf Elementen: Ayurveda gelooft dat alles in het universum is samengesteld uit vijf elementen – Aarde, Water, Vuur, Lucht en Ether. Deze elementen zijn ook aanwezig in ons lichaam, en onze gezondheid wordt beïnvloed door het evenwicht tussen deze elementen.
Dosha’s: Volgens Ayurveda zijn er drie bio-energieën, ook wel dosha’s genoemd, die het lichaam beheersen: Vata (geassocieerd met beweging), Pitta (geassocieerd met metabolisme) en Kapha (geassocieerd met structuur). Een evenwicht tussen deze dosha’s is essentieel voor een goede gezondheid.
Prakriti: Dit verwijst naar de unieke fysieke en mentale constitutie van een individu. Door de prakriti te begrijpen, kan Ayurveda gepersonaliseerde adviezen geven over dieet, levensstijl en kruiden om het welzijn te bevorderen.

Wat is Shilajit?

Shilajit, de “veroveraar van bergen”, is een natuurlijk mineraalrijk complex. Dit natuurlijk mineraalrijk complex ontstaat uit de afbraak van plantenmateriaal in de bergen gedurende duizenden jaren. Het wordt voornamelijk aangetroffen in bergachtige regio’s, zoals de Himalaya, Altaj en Kaukasus. In de Ayurvedische geneeskunde wordt Shilajit beschouwd als een van de meest waardevolle en veelzijdige supplementen voor het bevorderen van gezondheid en welzijn.

Shilajit , Mumijo

Shilajit in Ayurveda

In Ayurveda wordt Shilajit beschouwd als een “Rasayana”, wat verwijst naar een verjongende stof die helpt bij het verlengen van het leven en het behoud van jeugdigheid. Het wordt traditioneel gebruikt om het lichaam te revitaliseren, het immuunsysteem te versterken en de algemene vitaliteit te bevorderen.

De Voordelen van Shilajit volgens Ayurveda

Energie en Vitaliteit: Shilajit wordt vaak gebruikt om vermoeidheid te verminderen en het energieniveau te verhogen. Het helpt het lichaam om de mitochondriën efficiënter te laten werken, waardoor de productie van energie wordt gestimuleerd.

Versterkt het Immuunsysteem: Shilajit bevat talloze mineralen en antioxidanten die het immuunsysteem kunnen ondersteunen en de weerstand tegen ziekten kunnen vergroten.

Stressvermindering: Als een adaptogeen kan Shilajit helpen bij het reguleren van de reactie van het lichaam op stress, waardoor het zich beter kan aanpassen aan uitdagingen en stressfactoren.

Ontstekingsremmend: Shilajit bevat stoffen met ontstekingsremmende eigenschappen, wat gunstig kan zijn bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Hoe Shilajit te gebruiken?

Shilajit is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals poeder, capsules of in zijn pure harsachtige vorm. Volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking van het product. Raadpleeg indien nodig een gekwalificeerde zorgverlener voordat je het gaat gebruiken.

Conclusie

Ayurveda, de oude Indiase geneeskunde, biedt ons een holistische benadering van gezondheid en welzijn, waarbij het belangrijk is om evenwicht te vinden tussen lichaam, geest en ziel. Shilajit, een waardevol mineraalrijk complex, speelt een belangrijke rol in deze traditionele geneeskunde door bij te dragen aan verhoogde energie, versterking van het immuunsysteem en stressvermindering.

Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van natuurlijke manieren om je welzijn te verbeteren, overweeg dan om Shilajit in je gezondheidsregime op te nemen. Onthoud echter altijd dat het belangrijk is om voorzichtig te zijn bij het gebruik van nieuwe supplementen, en dat het raadzaam is om een gekwalificeerde zorgverlener te raadplegen als je vragen of zorgen hebt.

Kies voor een gebalanceerde en gezonde levensstijl. Geniet van de vele voordelen die Shilajit te bieden heeft voor je algehele welzijn.

Leave a Reply