fbpx Skip to main content
Edibles

Shilajit: Van Himalaya’s Geheim tot Wereldwijd Wonder

By December 15, 2023No Comments

Shilajit: Het Zwarte Goud van de Himalaya

In de majestueuze bergen van de Himalaya schuilt een mysterieus wonder van de natuur, bekend als shilajit. Deze zeldzame en waardevolle organo-minerale verbinding is al duizenden jaren een integraal onderdeel van de Ayurvedische geneeskunde en wordt vaak beschouwd als een panacee voor diverse kwalen. Nu ook Shilajit in Nederland!

 

Wat is Shilajit?

Shilajit, ook wel bekend als ‘bergteer’ of ‘mineraalpek’, is een kleverige, teerachtige substantie die rijk is aan een complex van mineralen, fulvinezuur en een verscheidenheid aan andere organische stoffen. Het wordt gevormd door de langzame afbraak van plantenmateriaal en wordt gevonden in spleten van rotsen, voornamelijk in de Himalaya-regio. Wil je graag een potje proberen? Klik hier, Wees dan snel OP=OP

 

10 Voordelen van Shilajit

Verhoogde Energie en Vitaliteit: Verbetert fysieke energie en verhoogt uithoudingsvermogen.
Shilajit NlOndersteuning van Hersenfunctie: Bevordert cognitieve gezondheid en mentale helderheid.
Bevordering van Hartgezondheid: Ondersteunt cardiovasculaire functies en gezondheid.
Verbeterde Spijsvertering: Helpt bij het verbeteren van de spijsvertering en voedselabsorptie.
Versterkt het Immuunsysteem: Verbetert de weerstand tegen ziektes en infecties.
Anti-Aging Eigenschappen: Kan tekenen van veroudering tegengaan en de huidgezondheid verbeteren.
Beheer van Stress en Angst: Helpt bij het verminderen van stress en bevordert een gevoel van welzijn.
Ondersteuning van Gezonde Gewrichten: Kan pijn en ontsteking in de gewrichten verlichten.
Natuurlijk Afrodisiacum: Bekend om zijn potentie verhogende eigenschappen.
Verbeterde Mineralenabsorptie: Bevat fulvinezuur, wat helpt bij de opname van mineralen in het lichaam.

 

De Samenstelling

Wat shilajit bijzonder maakt, is zijn unieke samenstelling. Het bevat meer dan 84 mineralen, waaronder ijzer, zink, magnesium en kalium. Bovendien is het rijk aan fulvinezuur, een krachtige antioxidant en een natuurlijk elektrolyt dat helpt bij de opname van deze mineralen in het lichaam.

 

Traditioneel Gebruik en Moderne Toepassingen

In de Ayurvedische traditie wordt shilajit al eeuwenlang gebruikt voor zijn vermeende verjongende en genezende eigenschappen. Het wordt beschouwd als een ‘rasayana’, of verjongend tonicum, dat het lichaam helpt te revitaliseren en de geest te kalmeren. Moderne wetenschappelijke studies onderzoeken momenteel de potentiële voordelen van shilajit voor het verbeteren van de cognitieve functie, het verhogen van de energie en het ondersteunen van de immuniteit.

 

Hoe wordt Shilajit Gebruikt?

Traditioneel wordt shilajit geconsumeerd in een zeer kleine hoeveelheid, opgelost in warm water of melk. Het heeft een sterke, ietwat rokerige smaak en wordt vaak gecombineerd met andere Ayurvedische kruiden om zijn werking te versterken. Wij gebruiken het in onze thee samen met limoen & honing. En dan 2 keer per dag een klein puntje van je thee lepel vol met shilajit.

 

Voorzorgsmaatregelen

Hoewel shilajit algemeen als veilig wordt beschouwd, is het belangrijk om een zuiver product van hoge kwaliteit te gebruiken en professioneel advies in te winnen, vooral voor mensen met specifieke gezondheidsaandoeningen of die bepaalde medicijnen gebruiken. De beste kwaliteit lost volledig op in water, Zoals die van ons dat doet!

 

Shilajit Leipzig, Shilajit Berlin. Shilajit Bremen, Wat is shilajitShilajit: De Ethnobotanische Schat van de Himalaya

Verborgen in de robuuste berglandschappen van de Himalaya, ligt een unieke etnobotanische schat: shilajit. De diepe historische wortels, het fascinerende oogstproces en de recente wetenschappelijke ontdekkingen met betrekking tot dit mysterieuze materiaal.

 

Etnobotanische Achtergrond

Shilajit is diep verweven in de folklore en tradities van de berggemeenschappen van de Himalaya. Volgens lokale legendes werd het ontdekt toen inwoners zagen hoe grote apen zich verzamelden rond bepaalde rotsformaties en de donkere substantie consumeerden. Deze observaties leidden tot de menselijke exploratie van shilajit en zijn plaats in de traditionele geneeskunde.

 

Oogstproces

De oogst van shilajit is een kunst op zich. Het vindt voornamelijk plaats in de zomermaanden wanneer de warmte de substantie zachter en makkelijker te extraheren maakt. Lokale oogsters beklimmen vaak gevaarlijke kliffen en rotsspleten om bij de kostbare shilajit te komen. Dit proces vereist niet alleen diepgaande kennis van het terrein, maar ook een grote mate van behendigheid en moed.

 

Wetenschappelijke Bevindingen

Recente wetenschappelijke studies hebben nieuwe aspecten van shilajit aan het licht gebracht, die verder gaan dan de traditioneel toegeschreven voordelen. Een interessant gebied van onderzoek is het potentieel van shilajit in de neurologie, met name de mogelijkheid om neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer te beïnvloeden. Hoewel dit onderzoek nog in de kinderschoenen staat, opent het nieuwe perspectieven voor de toepassing van shilajit in de moderne geneeskunde.

 

Duurzaamheid en Toekomst

Met de toenemende populariteit van shilajit wereldwijd, rijzen er vragen over de duurzaamheid van de oogst. De lokale gemeenschappen en wetenschappers werken samen om methoden te ontwikkelen die zowel de ecologische impact beperken als de economische voordelen voor de inheemse bevolking garanderen.

 

Shilajit: Van Culturele Erkenning tot Wereldwijde Verkenning

Shilajit, een mysterieuze substantie gewonnen uit de rotsachtige spleten van de Himalaya, heeft niet alleen een rijke geschiedenis in de traditionele geneeskunde, maar is ook bezig met een fascinerende reis van culturele erkenning naar wereldwijde verkenning.

 

Culturele Betekenis

In veel berggemeenschappen wordt shilajit niet alleen gewaardeerd om zijn geneeskrachtige eigenschappen, maar ook om zijn culturele en spirituele betekenis. Het wordt vaak geassocieerd met mythologische verhalen en rituelen die de connectie tussen mens en natuur benadrukken. Deze diepe culturele wortels geven shilajit een bijzondere plaats in de lokale gemeenschappen, waar het wordt gezien als een geschenk van de aarde.

 

Shilajit, Hedendaagse Gezondheidsproducten

In de moderne gezondheids- en wellness-industrie is shilajit aan een opmars bezig. Het wordt nu verwerkt in verschillende vormen, zoals capsules, resin  supplementen, aangepast aan de behoeften van de hedendaagse consument. Deze producten worden gepromoot voor een reeks van voordelen, van het verbeteren van de fysieke kracht tot het ondersteunen van mentale helderheid, hoewel het belangrijk is om te benadrukken dat veel van deze claims nog wetenschappelijk onderbouwd moeten worden. Wij vertellen jullie de feedback van onze klanten!

 

Internationale Handel en Uitdagingen

De groeiende populariteit van shilajit heeft geleid tot een toename van de internationale handel. Dit biedt zowel kansen als uitdagingen. Enerzijds biedt het economische kansen voor de lokale gemeenschappen die traditioneel bij de oogst betrokken zijn. Anderzijds zijn er zorgen over over-exploitatie, kwaliteitscontrole en regulering, vooral gezien de moeilijkheden bij het standaardiseren van een natuurproduct.

 

Toekomstperspectieven  Van  ShilajitWindmill Park With Windmill Turbines In The Netherlands

De toekomst van shilajit in de wereldmarkt hangt af van duurzame oogstpraktijken, betrouwbare kwaliteitscontroles en verdere wetenschappelijke onderzoeken naar de eigenschappen en voordelen ervan. Er is een groeiende behoefte aan samenwerking tussen lokale producenten, onderzoekers en internationale regelgevende instanties om ervoor te zorgen dat shilajit zowel economisch als ecologisch duurzaam blijft.

 

Conclusie

Shilajit blijft een fascinerend onderwerp in zowel de traditionele als de moderne geneeskunde. Met zijn rijke geschiedenis en veelbelovende gezondheidsvoordelen nodigt het ons uit om de diepten van de natuurlijke geneeskunde in Pakistan, India, Nepal, Tibet te verkennen en de geheimen van de Himalaya te ontrafelen.

Zou je graag een informatie video willen bekijken? Klik hier

Kom je liever direct met ons in contact stuur ons dan een e-mail: Info@420dutchhighlife.com

Leave a Reply