fbpx Skip to main content

Halen planten meer Co2 uit de lucht?

Mooi begroeide gebieden en soort gelijke ecosystemen kunnen worden beschouwd als één van de belangrijkste koolstofputten van onze wereld. Dat komt omdat bloemen, anten koolstofdioxide uit de atmosfeer opnemen tijdens fotosynthese. De laatste decennia hebben wij mensen er voor gezorgd dat er meer koolstofdioxide in de atmosfeer beland. En dus rees er onder wetenschappers maar een vraag. Want hoe reageren planten hier nou dan precies op? Waarschijnlijk betekend het dat het zou kunnen betekenen dat zij mogelijk ook meer koolstofdioxide te verwerken krijgen net als de mens, dier en vergeet onze aliens niet

Fotosynthese wat is dat?

Met de term fotosynthese je om de oren vliegt. Bedoelen onderzoekers naar het proces waarbij planten hun zonlicht gebruiken om Co2 om te zetten in koolhydraten die de plant weer kan gebruiken om te groeien zie het als een soort bouwsteen.

Tijdens fotosynthese openen planten kleine blad mondjes op hun bladoppervlak om koolstofdioxide vanit de lucht  opgenomen kunnen worden en hun eigen voedsel te produceren. In een nieuwe studie besloten onderzoekers maar eens bij te gaan houden.

Hoe ver nou precies planten hun fotosynthese versnellen als reactie op de verhoogde Co2-concentraties in de atmosfeer. “De omvang is echt belangrijke rol om dit te kunnen leren begrijpen,”

Wat is dat een koolstofput?

Met een koolstofput word een dynamische (permanente of tijdelijke) opslagplaatsen van Co2 bedoeld. De opgeslagen Co2 levert dan een: tijdelijk of permanent maar geen bijdrage meer aan klimaatverandering.

Denk bijvoorbeeld eens aan een bos dat in de groei staat. Doordat het bos groeit, vangt het structureel Co2 op, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een dicht begroeid bos dat geen koolstofput, maar koolstofreservoir wordt genoemd). De grootste koolstofput op aarde is de oceaan. Bijna 40%  van de Co2 die sinds de industriële groei en verbranding van fossiele brandstoffen in de atmosfeer belanden, Komen terecht in onze ooh zo mooie oceaan!

Met behulp van bijna drie decennia aan schattingen van koolstofputten, satellietbeelden en modellen over de koolstofuitwisseling tussen de atmosfeer en land, slaagden de onderzoekers erin te achterhalen in hoeverre planten reageren op de verhoogde Co2-concentratie in de atmosfeer.

Meer Co2 in de wereld dat is een feit!

En wat blijkt nou? Planten halen vadaag de dag veel meer Co2 uit de lucht. De onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat de fotosynthese snelheid van planten tussen 1982 en 2020 met maar liefst 12 procent is verhoogd. In diezelfde tijd steeg de wereldwijde atmosferische Co2 concentratie met ongeveer 17%.

Wat kan wiet betekenen voor Co2?

Cannabis planten zijn inderdaad in staat grote hoeveelheden CO2 uit de lucht te halen maar dat is  niet het enigste, Ze zijn namelijk ook in staat om vervuilde grond weer schoon en niet te vergeten weer vruchtbaar te maken. Co2 wordt door de wietplanten omgezet in zuurstof en koolstof. De zuurstof komt terug in de lucht en de koolstof in de aarde. En naar de hoeveelheid wat een plant opneemt is ook wel degelijk onderzoek gedaan.

Bijvoorbeeld door botanist Lyster H. Dewey en scheikundige Jason L. Merril in 1916. Toen al wist men dat een hennepplant gedurende de 12 tot 14 weken durende cyclus meer dan 4x zoveel CO2 opneemt als een boom in dezelfde periode. Cannabis planten groeien ook veel sneller dan andere bomen, bloemen of planten. In slechts 8 tot 10 weken en een paar dagen voor groeien en zijn ze oogst rijp. Een boom doet daar zo’n kleine 25 jaar over, die helaas wel drie keer zo snel worden omgehakt, Dan dat ze kunnen groeien! En dan nog even dit, slechts 1 hectare met hennepplanten kan net zoveel cellulose en vezels wist je dat?

Zou wiet een rol kunnen spelen om de Co2 uitstoot te verminderen? Als je wietzaden wilt kopen check dan 420 Dutch Highlife Zaden

Wil je hier is over discuseren neem dan een kijkje in onze cannabis community: 420 Dutch Highlife a Cannabis Community 

Of wil je verder een kijkje nemen in onze 420 Dutch Highlife bibliotheek ? 420 Dutch Highife Blogs

Zal de aarde zich aanpassen aan de mens? Of moet de mens zich aan gaan passen aan de wereld!

We staan ook altijd voor u klaar om u verder te informeren! Je kan ons bereiken via,

De mail : Info@420dutchhighlife.com

Watsapp: +31611606218