fbpx Skip to main content

Veel voorkomende beginners fouten bij zaailingen 2023.

Wanneer je 420 Dutch Highlife zaden hebt ontkiemt en de eerste bladeren komen op. Is je zaadje getransformeerd in een zaailing. Zaailingen zijn in het begin zeer kwetsbaar en als je maar even een klein beetje lomp bent dan heb je de stammen al geknakt. De eerste paar dagen is het niet meer dan een dun stengeltje, met 2 lobblaadjes.

Een slak kan zo klein plantje in een nacht op eten. Dit zijn niet de gevaarlijkste problemen voor je zaailingen. Verreweg de meeste zaailingen gaan dood door fouten van kwekers zelf.

 

Veel voorkomen problemen met zaailingen.

Veel hobby kwekers ervaren de eerste weken van een zaailing als zeer lastig, Vandaar dat mensen al snel geneigd zijn om stekken te kopen. Terwijl wanneer je uit zaad kweekt veel meer keus heb en een veel krachtigere plant hebt als wanneer je stek gebruikt. In het begin groeit een zaailing maar langzaam.

Simpel gezien heeft het nog niet genoeg bladeren om licht om te zetten naar suikers voor de groei. Gebrek aan geduld is voor veel mensen ook een lastig iets, Het liefst zitten ze er heel de dag aan. ” Leaf theme alone” Of geven ze te veel water, mineralen, spoorelementen, hormonen.

 

Te veel water voor je zaailingen in 2023.

Dit is met zekerheid de oorzaak van de meeste problemen met zaailingen in een propagator. Wanneer je zaden in de grond zitten zorg je dat de kap op je propagator zitten dit werkt perfect. Wanneer je zaailingen te nat staan. Het gevolg is dat je wortels kunnen gaan verstikken, schimmel ontwikkeling en dan zie je dit direct in je plant terug  omdat zij dan geel word. Zodra ze eenmaal hun wortel in de grond zetten niet meer.

Door water overschot kunnen je planten geen voeding op nemen en te korten laten zien. Hoe groter de pot hoe sneller je te veel water geeft, begin daarom altijd eerst in een klein voor groei potje. En geef spaarzaam water echt op ze Hollands lekker zuinig!

  • Gebruik kleine voor groei potjes voor zaailingen.
  • Geef pas water wanneer de bovenlaag uitgedroogd is.
  • Sproei je zaailingen met een planten spuit door middel van nevel.

Te hoge luchtvochtigheid voor je zaailingen.

Veel beginnende kwekers maken de fout dat zaailingen net als stekken een hoge luchtvochtigheid nodig hebben. Een zaailing zet vanaf het begin een mooie wortel waarmee zij haar voeding opzuigt. Stekken doen dit niet die hebben geen wortels, die moeten nog groeien vandaar dat ze zo een hoge luchtvochtigheid nodig hebben. Wanneer een zaadje uitkomt is het verstandig om direct de kap van je propagator af te halen en zo de luchtvochtigheid na benende brengt.

  • Verwijder de propagator kap direct na dat je zaadje is uitgekomen.
  • Besproei je zaailing zachtjes met nevel van een planten spuit.

Gebrek aan licht voor je zaailingen.

Wanneer je wiet zaden voor een raam laat ontkiemen, is de kans zeer groot dat er maar een paar uur per dag licht voorbij komt. Wanneer een zaailing te weinig licht krijgt, denk zij dat ze moet gaan strekken om zo boven het gras uit te komen. En zo meer licht te generen, in je raam groeit geen gras. Een strekkende zaailing word alleen maar kwetsbaarder als ze strekt. Je zult misschien denken YES die groeit hard wauw. Tot je thuis komt uit het werk en je ziet dat je wietplant geknakt is en dood is in het ergste geval.

Zorg ten allertijden dat er genoeg licht boven je propagator is door middel van bij verlichting wanneer je ontkiemt voor het raam. Je zaailingen kunnen al hun energie in het strekken stoppen en zelfs zo erg strekken dat ze zich dood strekken. Wees lief en teder voor je zaailingen, Vertroetel ze met precies genoeg licht! Dan krijg je lagen zaailingen met grote bladeren zonder dat ze strekken.

  • Kleine blaadjes en strekkende zaailingen door te weinig licht.
  • Zet zaailingen op zonnige dagen zoveel mogelijk buiten in het licht.
  • Gebruik binnen altijd kunstmatig licht denk aan: TL, Led, HPS, Neon lampen, Cmh lampen.
  • Geef direct na het ontkiemen voldoende licht zodat een zaailing zicht niet strekt maar blad aanmaakt.

Te heet of te koud voor je zaailingen in 2023?

Wanneer het te koud of te heet word voor je zaailingen, gaan ze niet echt lekker. Boven de 28 graden , of onder de 16 hebben je zaailingen het erg zwaar. Wanneer het te koud is neemt je plant geen water op, en dit is dan vaak ook de reden waarom te veel water en te koud vaak samen voor problemen zorgen. Zorg altijd dat het tussen de 20 graden en 26 graden is wanneer je de ideale omstandig heden wilt creëren voor je wietplant. Een wiet plant heeft nou eenmaal een paar voorkeuren. Wanneer je haar dit geeft zal ze werken als een paard voor je.

  • Wietblad tempratuur minimaal 20 graden maximaal 26 graden ” Let op, wietblad tempratuur “
  • Behandel je wietplant als een prinses en het zal werken als een paard.

Geen voeding voor je zaailingen.

Wanneer je 420 Dutch Highlife zaadjes hebt ontkiemt. En vervolgens je zaailingen in aarde gaat zetten hebben ze nog niet gelijk voeding nodig, aarde bevat van zich zelf al genoeg voeding. Voor je aarde gebruik meet altijd van te voren even je substraat en zorg dat je geeft op behoefte ( EC waarde 0.8 tot 1.0 ) is perfect. Wanneer zaailingen geen voeding krijgen zullen ze vergelen van beneden naar boven. Wanneer je ze overvoed zullen ze verbranden. Geef dus altijd op behoefte en luister naar de oude wijze woorden van jan de timmerman. meten is weten!

  • Zaailingen in aarde planten, bevat aarde uit zich zelf al vaak voeding en zal je deze dus waarschijnlijk niet hoeven te voeden.
  • Zaailingen in coco’s planten, coco’s bevat geen voeding en zal je dus een EC waarde moeten creëren van 0.8 / 1.0 in je substraat.
  • Zaailingen in hydro planten, hydro bevat geen voeding en zal je dus een EC waarde moeten creeren van 0.8 / 1.0 in je substraat.

Wees niet eigenwijs en ga meten, Jan de timmerman kan het je niet vaak genoeg zeggen METEN = WETEN!!

Wil je een kijkje nemen in ons wietzaden assortiment? 420 Dutch Highlife Seeds 

Je bent ook altijd welkom in onze winkel! Smiley Moments, kamp 84 te Amersfoort , Lifestyle 030, Kanaalstraat 68 te Utrecht.

Komen jullie ook een gezellig een kijkje nemen in onze super vriendelijke facebook groep: 420 Dutch Highlife a Cannabis Community

Mocht je na deze blog nog een gezellig even door willen lezen? Lees dan nu ook Wat zijn cannabinoiden?

Je mag ook altijd met ons mailen: Info@420dutchhighlife.com

Watsapp: +31611606218