Skip to main content

Wanneer ging de mens wiet roken?

Historische bronnen en archeologische vondsten bewijzen dat we 2500 jaar geleden al begonnen met blowen.

Wiet en andere kruiden worden al van ouds gerookt. Een van de eerste bronnen die het gebruik van cannabis aan tonen, is de Griekse historicus Herodotus (ca. 484-425 v.Chr.).

Volgens Herodotus sloten de sjamanen van de Scythen, een Aziatisch ruitervolk, zich op in tenten.

Daar namen ze cannabiszaden en verspreiden ze die op roodgloeiende stenen. Herodotus vertelt dat ‘de Scythen joelden van opwinding bij dit stoombad’ wanneer ze lekker aan het chillen waren en rook inhaleerden.

Wiet branden met stenen? En niet een lekker wiet roken zoals we nu gewend zijn natuurlijk.

Mensen werden 2500 jaar geleden al zo stoned als een garnaal

Het oudste archeologische bewijs dat cannabis als roesmiddel werd gebruikt, stamt uit ca. 500 v.Chr. In 2019 voerden Duitse en Chinese onderzoekers chemische analyses uit van 10 branders die waren gevonden op een begraafplaats in West-China. De branders bleken sporen van cannabis te bevatten met een hoge concentratie van de psychoactieve stof THC. Waarschijnlijk werd er in het kader van begrafenisrituelen cannabis in gebrand.

Bij begrafenissen 2500 jaar geleden werd cannabis gebrand in wierookbranders. In 1378 werd een van de allereerste hennepverboden ingevoerd helaas…., door de Arabische emir Soudoun Sheikouni. Begin 20e eeuw was cannabis vrijwel overal verboden helaas, maar later heeft een aantal landen de maatregelen langzaam versoepeld tot totale legalisatie aan toe!. In Nederland wordt recreatief gebruik sinds 1976 gedoogd. En sinds dien steeds een klein beetje van oh zo mooie beleid naar op je hoede zijn voor de wouten!

De nare verandering van de opiumwet in 1976

In de jaren ’60 ontstond ook in Nederland een nieuwe hype die niet meer weg is te denken. Hasj werd populairder als nooit te voren. Jammer genoeg werd hiertegen opgetreden, maar de kritiek daarop nam steeds meer toe!. In 1970 las Koos Zwart nog voor op de radio de top 10 prijzen van cannabis voor. In 1972 werd de eerste knaller van een coffeeshop in Amsterdam geopend. In datzelfde jaar verscheen het gemanipuleerde rapport van de commissie Baan. In dat rapport wordt al een onderscheid gemaakt tussen drugs met een onaanvaardbaar risico (harddrugs) en cannabisproducten.

In 1975 groeide de cannabis sector steeds meer mensen gingen wiet roken. En kwam er weer een aantal coffeeshops bij. Inmiddels opereerden in jongerencentra ook huisdealers die hasj verkochten. En vergeet onze straat dealers niet die huis aan huis bezorgen lekker anoniem, die verkopen meer dan wij denken!

In 1976 werd in Nederland de Opiumwet gewijzigd en werd het onderscheid in hennepproducten (softdrugs) en drugs met een onaanvaardbaar risico (harddrugs) ook wettelijk vastgelegd. Toen werd ook besloten om de huisdealers voortaan met rust te laten. Zij moesten wel aan een aantal voorwaarden voldoen: geen harddrugs wat normaal is!, geen reclame wat echt werkelijk nergens op slaat! En ze mochten niet teveel hasj of wiet bij zich hebben.

The war on drugs heeft het niet voor elkaar gekregen alle wietplanten te elimineren! 

Al +- 50 jaar lukt het al niet een normaal beleid te maken voor de wiet roker van nederland!

Wil je hier eens lekker over kletsen met andere stoners check: 420 Dutch Highlife a Cannabis Community

Wanneer je eens gezellig wil komen winkelen check dan onze: 420 Dutch Highlife Winkel 
Misschien wil je nog even verder verdiepen in cannabis neem dan gerust een kijkje in : 420 Dutch Highlife Blogs

Als we je ergens mee van dienst kunnen zijn, Kun je altijd contact met ons op nemen!

Via de mail: Info@420dutchhighlife.com

Via Watsapp: +31611606218

Groetjes ‘T 420 Dutch Highlife Team!

%d bloggers liken dit: