fbpx Skip to main content

Enzymen, zijn deze nuttig voor mijn wietplant?

 

Je hebt er vast in je schooltijd wel eens over gehoord bij je biologieles. Enzymen? begint je er al wat te heugen? Wat je misschien nog niet wist is dat ook wietplanten en het bodemleven profiteren van deze eiwitten daarom deze blog om je precies uit te leggen wat enzymen zijn, wat ze voor je wietplanten kunnen betekenen en hoe je ze het beste kunt inzetten.

Of je nou op water, kurk, aarde, kokos, mapito of steenwol kweekt; iedere kweker wil de meest optimale omgeving voor het wortelsysteem. Heel belangrijk want als wortels het niet naar hun zin hebben worden er geen voedingsstoffen en ook geen water opgenomen. Je kunt je vast voorstellen wat voor invloed dat heeft op de gezondheid van je plant en je uiteindelijke oogst.

Zo zien we dat eigenlijk iedere voedingslijn soortgelijke producten bevat. Er is altijd wel een groei en bloeivoeding, wortelstimulator, een booster en een flesje enzymen. Over het laatste product gaan we je meer vertellen in deze blog. Wat zijn enzymen nou eigenlijk? Wat doen enzymen voor je plant en waarom zou je ze willen geven aan je wietplanten? Heeft het sowieso zin om het te gebruiken?

 

Wat zijn enzymen?

Heb je weleens een kluit aarde uit je tuin onder een professionele microscoop gelegd? Wij ook niet maar gelukkig hebben we via internet toegang tot de wetenschap. Tijdens biologielessen op de middelbare hebben we vast allemaal wel eens gehoord over micro-organismen. Deze minuscuul kleine beestjes bevinden zich in bijna alles wat je ziet. Ze zitten op je huid, in de lucht, en ook in de aarde die jij misschien wel gistermiddag in je 20-literpot stopte. Het beste met wat extra silicium. Vraag je je af waarom silicium? Klik dan snel door naar onze blog over silicium.

 

Nuttige bacteriën en schimmels, het barst ervan in gezonde aarde!

Micro-organismen zijn essentieel voor gezonde planten. Ze zetten organisch materiaal om naar voedingsstoffen en houden de bodem levend. In samenwerking met enzymen breken de micro-organismen organisch materiaal af in de aarde. Een enzym is eigenlijk een eiwit, wat helpt om grotere moleculen af te breken tot kleinere moleculen. Om doeltreffend te kunnen functioneren hebben micro-organismen enzymen nodig. Zonder enzymen wordt er veel minder werk verricht!

 

Lock and key principe

Als kweker ben je op zoek naar precies die enzymen die het stofje produceren welke de plant nodig heeft. Dit wordt ook wel het ´lock and key´ principe genoemd. Het enzym moet je zien als een sleutel en die past maar op een slot. Zo heb je ook veel verschil in de soorten enzymen. Er zijn enzymen die alleen cellulose afbreken, of alleen fosfor verbindingen, of alleen pectine of welk ander organisch materiaal wat er is. Je kan het zien als een soort puzzel waarbij een puzzelstukje maar op een plek in de puzzel past. Zo heeft moeder Natuur een hele lijst aan verschillende enzymen laten evolueren.

 

Samenwerkingen met micro-organisme

Door de samenwerkingen met enzymen krijgen de kleine levende wezentjes het werk sneller klaar. Superslim! Eigenlijk betekend dit dat een gezonde bodem met micro-organismen en met enzymen dat zorgt voor  leven in je substraat. Hierdoor komen er veel meer voedingsstoffen vrij, je wietplant kan meer stoffen opnemen en schadelijke zouten worden weer afgebroken. Zo ontstaan er ook minder problemen. Wat natuurlijk resulteert in zeer leuke gevolgen voor je plant en zorgt voor leuke gewicht toe namen voor je oogst. Daarover zullen we later meer vertellen.

 

Hoe krijg ik dan een leger aan werkpaarden in mijn substraat?

Het is heel simpel het aantal enzymen in je pot zegt meer dan duizend woorden. Hoe meer enzymen er in je pot zitten hoe meer nuttige schimmels en bacteriën er aanwezig zijn. Alleen verzetten we geen bergen maar met vele handen maak je licht werk. Hoe meer goede schimmels en goede bacteriën leven in je substraat hoe meer handjes je helpen om een mooie oogst bouwen. Een aarde gemaakt van organisch materiaal is zeer rijk aan micro-organisme en dus ook zee rijk aan enzymen. Vergeet nooit de zorg van je substraat welk substraat je ook kiest. Sommige soorten doen het beter op hydro, de ander weer op aarde, sommigen knallen weer extreem op mapito. Vandaar dat we best kunnen begrijpen dat de keuze van het substraat soms best lastig is. Zeker wanneer je leven moet gaan creëren.

Waar veel mensen zich snel in vergissen is de tijd die het nodig heeft om een leven te creëren. Schimmels moeten zich vertakken, enzymen moeten aangemaakt worden, bacteriën moeten zich vermeerderen. Vaak krijgt je substraat niet te kans en voegen kwekers extra bacteriën, enzymen & schimmels toe. Zie dit als het in een klap ver tienvoudige van je leger. Eerst werk het Nederlandse leger voor je in je substraat, en dan ineens werkt het Amerikaanse leger voor je met man en macht in je substraat. Je zult begrijpen dat dit voor je plant heel fijn is en dit zal zij jou laten zien door super erg haar best te doen!

 

Wat zijn nou de voordelen van enzymen voor een wietplant?

Waarom zou je enzymen gebruiken?  Het toevoegen van enzymen heeft een paar leuke voordelen, die we je netjes uit zullen leggen.

  • 1. Enzymen zorgen er voor dat voedingstoffen sneller vrij komen

Enzymen zorgen er voor dat het proces versneld word, om bij organisch materiaal te zorgen voor materiaal afbraak om dit tot opneembare voeding te maken voor je wietplant, Organisch materiaal moet eerst afgebroken worden. Organisch gebonden stoffen in je aarde, zoals biologische voedingen, dode wortels, dierenmest, compost. Het maakt niet uit of het een vaste stof is of een vloeibare voeding. Enzymen versnellen het proces om zo snel mogelijk organisch materiaal af te breken. Zodat dit opneembaar word voor je wietplant.

  • 2. Enzymen zorgen er voor dat overschotten worden voorkomen

Als we reëel zijn kunnen we begrijpen dat niet alles wat wij in het voeding water mee gegeven word gelijk opgenomen word. De ene plant neemt meer op dan de andere, je geeft een plant al snel te veel. Hier door bouw er dan een buffer op in je pot. Dit kan zorgen voor allerlei problemen die je niet wilt. Enzymen doen hun best om dit overschot af te breken zodat er geen buffer opbouwt en je plant zoveel mogelijk op kan nemen. Je kan niet onbeperkt voeding stoffen toe dienen dit vind je plant niet fijn en de enzymen kunnen dit niet voor werken. Geef een plant altijd voeding op behoefte, Jan de timmerman zegt altijd METEN = WETEN. Verwacht daarom ook nooit onrealistische dingen van je enzymen en zorg er voor dat ze kunnen werken als werkpaarden op een gezonde manier!

  • 3. Je wietplant neemt veel beter voedingstoffen op

Naast het feit dat je nutriënten dus veel sneller los komen dan zonder, zal je wiet plant deze stoffen veel makkelijker op kunnen nemen. De enzymen zorgen er tenslotte voor dat je toegediende stoffen kleiner gemaakt worden waardoor je wortels kleineren moleculen op kan nemen. En deze kleine moleculen door de wortels kan zuigen. Door de wortel membranen zuigen zeer kleine molecule die naar al je toppen van je plant geperst geworden uiteindelijk.

  • 4. Enzymen zijn goed voor je wortels, ze houden het wortelstelsel gezond

De schitterende samenwerking van enzymen en micro-organisme houden het wortelstelsel gezond. Ze breken afgestorven plant resten af, ze breken oude dode wortels af, waardoor schadelijk bacteriën geen kans hebben op overleven aangezien er geen voeding bodem aanwezig is voor deze strijders. Bij dit proces komen er ook suikers vrij die netjes hun steentje bij dragen en hiermee nuttige schimmels en bacteriën voeden. Misschien leuk om te weten dat de mycrorhizae schimmels er voor zorgend dat het wortelstelsel gezond blijft. En de trichoderma beschermt de schadelijke bacteriën. Dit zijn de vuilnis mannetjes van je legertje.

 

Wanneer moet ik nou enzymen gebruiken?

Het maakt niet uit welk substraat je gebruikt, aarde, hydro, mapito, noem het maar op. Voor dat je een 420 Dutch Highife zaailing in je pot zet. Behandel je substraat al een keer voor met enzymen zodat je substraat tot leven kan komen dit duurt altijd even. Dus eigenlijk begin je al met enzymen voor dat je zaailingen / stekken aanplant. Test het maar is voor de gein een pot behandel je met enzymen en eentje zonder. Wanneer je minerale voedingen gebruikt op nieuwe aarde heeft het niet zo veel zin om voor je de zaailingen poot al te behandelen met enzymen.

Dit is alleen wanneer je substraat gebruikt waar je zelf verantwoordelijk bent voor het leven in je substraat. Natuurlijk lees je overal dat je hier gelijk mee moet beginnen, maar nieuwe grond met minerale voedingen is dit niet nodig.  Werk je biologisch of organisch dan vinden je wietplanten het zeer fijn om genoeg enzymen in het substraat te hebben.

 

Welk merk moet ik kiezen?

Het werkt met enzymen gelukkig niet niet zo als met kleding als voorbeeld: NIKE, HUGO BOSS of LOUIS VUITTON het is allemaal kleding het ziet er anders uit en de prijs scheelt gigantisch. Maar het blijft kleding snap je wat ik bedoel? Met enzymen is dit verschil minimaal, technisch gezien zijn enzymen geen levende organismen. Iedere fabrikant beweerd zo beetje het zelfde.

Het jammere is alleen dat voeding merken niet vertellen welke formule men gebruikt hebben hoe zij de enzymen oplossen in water hier zit nog al wat verschil in. Het verschil zit hem in het bewaren van enzymen that’s it! Ze worden inactief en zullen dus als een verslapt legertje maar half gas voor je aan de bak gaan….. Enzymen vind je bij Plagron, Dutch Pro, Orange Holland en nog vele andere bekende merken.

Je zult dit soort producten veel tegenkomen in de bekende growshops zoals: Plantarium bijvoorbeeld.

Vond je deze blog interessant en wil je stiekem nog eventjes verder snuffelen? Neem dan gerust een kijkje in een van onze andere blogs: 420 Dutch Highlife Blogs 

Wil je graag eens lekker discussiëren met mensen die ook net zo gek van wiet zijn als jullie?

Check dan snel onze cannabis community waar 24 – 7 leven in de brouwerij is : 420 Dutch Highlife a Cannabis Community